SLATKA PITA SA BUNDEVOM I JABUKAMA OD GOTOVIH KORA: Poslastica kojoj niko neće moći da odoli
Pita sa bundevom i jabukama od gotovih kora je brz i ukusan desert koji se jednostavno pravi.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković
Sastojci:
- 500 g bundeve (rendana)
- 3-4 jabuke (oguljene i iseckane)
- 1 pakovanje kora za pitu
- 100 g šećera
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašičica limunovog soka (za jabuke)
- 2 kašičice brašna (po želji, za zgušnjavanje)
- 1 jaje (za premazivanje)
- ulje za podmazivanje kora
- Prstohvat soli
Priprema:
Bundevu ogulite, očistite od semenki i izrendajte. Zatim je kratko propržite u tiganju da omekša. Dodajte šećer, cimet i vanilin šećer, pa dinstajte još nekoliko minuta dok bundeva ne omekša i pusti malo soka. Ako je smesa previše vlažna, dodajte malo brašna da biste je zgusnuli.
Jabuke ogulite, očistite od semenki i iseckajte na male kockice. Prebacite ih u činiju, pospite limunovim sokom, šećerom i cimetom, pa dobro promešajte.
Uzimajte jednu po jednu koru i premažite je sa malo ulja. Stavite prvu koru u pleh, zatim drugu, treću, i tako dok ne potrošite oko 5 kora, premažući svaku. To će biti dno pite. Na pripremljene kore, ravnomerno rasporedite prvo bundeve, a zatim jabuke. Možete mešati bundeve i jabuke u filu ili ih slagati odvojeno, kako želite.
Na fil stavite preostale kore, takođe ih premažite sa malo putera ili ulja između svake kore. Poslednju koru premažite umućenim jajetom kako bi pita dobila lepu zlatno-smeđu boju tokom pečenja.
Zagrejte rernu na 180°C. Stavite pitu da se peče oko 30-40 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava na vrhu.
Savet:
Ako volite bogatiji ukus, možete dodati malo seckanih oraha ili suvog grožđa u fil.
Pita je još ukusnija kad se ohladi, pa je možete pripremiti dan ranije i poslužiti hladnu.
(stvarukusa)
Preporučujemo

PITA SA TIKVICAMA I TUNjEVINOM: Jednostavno se pravi, a ukus je fantastičan (VIDEO)
17. 01. 2025. u 07:00Novosti online

SLATKA GIBANICA SA ORASIMA: Idealan spoj hrskavog i sočnog koji se lako pravi
18. 01. 2025. u 15:00Novosti online

PITA SA MESOM: Hrskava, mekana i sočna, prosto savršena (VIDEO)
04. 01. 2025. u 07:00Novosti online

SLATKA PITA SA PIRINČEM: Savršena kombinacija kojoj nećete moći da odolite
30. 10. 2024. u 09:00

PORODICE U ŠOKU NAKON ŠTO SU OTVORILE KOVČEGE SA TELIMA: Nove bizarnosti nakon pada aviona u Indiji
SIN žene koja je poginula u padu aviona kompanije Air India izjavio je za Bi-Bi-Si da su u kovčegu s telom njegove majke pronađeni i „drugi ostaci“.
23. 07. 2025. u 16:49

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)