KLASIČNE KROFNE: Stari i najjednostavniji recept

Jovana Vasić

23. 02. 2025. u 16:00

Kad se prohlade, napunite ih omiljenim pekmezom ili samo pospite šećerom u prahu.

КЛАСИЧНЕ КРОФНЕ: Стари и најједноставнији рецепт

Foto: Jutjub/Printskrin/Šta za ručak?

Sastojci:

  •  1 kg mekog brašna
  •   150 g maslaca
  •   4 jajeta 
  •  2 kašike šećera
  •   1 kašičica soli 
  •  1 dl ulja 
  •  3 dl mlakog mleka 
  •  1 svež kvasac (40 g) 
  •  5 kašičica ruma ili rakije

Priprema:

1. U toplom mleku otopite maslac, pa dodajte kvasac i ostavite da nadođe. U drugoj posudi mikserom dobro umutite jaja, dodajte šećer i polovinu brašna i, postepeno mešajući, dolivajte mleko i mleko s kvascem. Na kraju dodajte rum (rakiju) i umesite testo dodajući ostatak brašna. Testo ne sme biti previše mekano niti pretvrdo.

2. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i čašom umočenom u brašno vadite krugove, pa ih pokrijte krpom i pustite da odstoje na toplom mestu najmanje pola sata.

3. U dubokoj posudi zagrejte ulje i pecite krofne. Kad se prohlade, napunite ih omiljenim pekmezom, kremom ili ih samo pospite šećerom u prahu.

(still)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD PONOVO IGRA DVOSTRUKU IGRU: Sad je sve jasno - Rusi razotkrili kakvu jezivu podvalu im spremaju