DOMAĆA ŠTRUDLA SA MAKOM I VIŠNJAMA: Spoj ukusa koji se pamti
Mekano testo, bogat nadev od maka i osvežavajuće višnje čine savršen spoj ukusa. Iako deluje kao da zahteva mnogo truda, uz ovaj recept napravićete savršenu štrudlu bez previše komplikacija. Pripremite omiljeni čaj ili kafu i uživajte u zalogaju prave domaće magije.

Foto: Printskrin/index recepti
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg kvasca
- 250 ml toplog mleka
- 80 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 jaje
- 80 g maslaca (otopljenog)
- Prstohvat soli
Za nadev:
- 250 g mlevenog maka
- 150 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica rendane limunove korice
- 200 g višanja (sveže ili iz kompota, dobro oceđene)
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema:
U toplom mleku rastopite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da zapeni (oko 10 minuta). U veću činiju prosejte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. U brašno dodajte jaje, otopljeni maslac i nadošli kvasac, pa umesite glatko, elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ako se lepi. Pokrijte testo i ostavite ga da naraste oko sat vremena, dok ne udvostruči zapreminu.
U šerpi zagrejte mleko, dodajte šećer i vanilin šećer, pa ubacite mleveni mak. Kuvajte uz mešanje dok se nadev ne zgusne, zatim dodajte rendanu limunovu koricu i promešajte. Ostavite da se ohladi.
Nadošlo testo premesite i razvijte na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 0,5 cm. Ravnomerno premažite nadevom od maka, pa preko rasporedite višnje. Uvijte štrudlu pažljivo, tako da krajevi ostanu zatvoreni kako nadev ne bi iscurio.
Stavite štrudlu na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta da odmori. Premažite je žumancetom pomešanim sa mlekom za sjajnu koricu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni.
Ostavite štrudlu da se malo prohladi, zatim je pospite prah šećerom i secite na kriške.
(glossy)
Preporučujemo

ŠTRUDLA SA ORASIMA: Mirisna poslastica mekana kao duša, kao ona iz bakine kuhinje
16. 01. 2025. u 15:00Novosti online

ŠTRUDLA SA MAKOM OD GOTOVIH KORA: Klasik koji nikada ne dosadi
16. 09. 2024. u 15:59

PALAČINKE IZ RERNE KOJE MORATE DA PROBATE: Prave se brže i lakše od običnih, a još su ukusnije
24. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić

DOMAĆE RUM ŠTANGLICE: Savršene i slatke, za pravo uživanje
20. 02. 2025. u 16:00Jovana Vasić

HOROR NA AUTO-PUTU: Pronađeno 20 tela, četiri obezglavljena visila sa mosta (FOTO)
DVADESET tela, od kojih su neka bila obezglavljena, pronađena su na mostu iznad auto-puta u delu Meksika gde se sukobljavaju frakcije narko-kartela Sinaloa, saopštile su juče meksičke vlasti, prenosi CBS News.
01. 07. 2025. u 09:31

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

AGENT MOSADA U POLITIČKOM VRHU SIRIJE: Vešanje izraelskog špijuna snimano i prenošeno uživo (FOTO/VIDEO)
MNOGI ga smatraju najboljim izraelskim špijunom ikada. Sa lažnim identitetom sirijskog muslimana rođenog u Libanu, Eli Koen je imao jedan cilj - da kao operativac Mosada sazna poverljive informacije koje će koristiti Izraelu.
01. 07. 2025. u 12:48
Komentari (0)