TRI JELA OD BUNDEVE: Jačaju imunitet, poboljšavaju probavu i podižu raspoloženje
Svi znamo da je bundeva jedna od najzdravijih namirnica, ali ujedno i najjeftinija. Od nje možete spremiti obilje slanih i slatkih jela, a mi vam danas donosimo 3 laka recepata.
Foto Shutterstock
Čorba od bundeve
Sastojci:
- 400 grama bundeve
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 krompira
- 1 šargarepa
- malo celera
- so i biber, kurkuma
- Ulje
- Svež peršun
Priprema:
Na malo ulja prodinstajte crni luk i šargarepu. Dodajte krompir, bundevu, celer i začine. Promešajte sve i nalijte vode. Kuvajte oko 30 minuta. Posle izblendirajte štapnim mikserom sve i dodajte svež peršun.
Foto: Shutterstock
Namaz od pečene bundeve
Sastojci:
- 400 grama pečene bundeve
- 200 grama kuvane leblebije
- so, biber, korijander, kumin, slačica, beli biber, crvena paprika
- 1 čen belog luka
- 1cm korena od đumbira
Priprema:
Bundevu ispecite, a leblebiju skuvajte. Procedite leblebiju i izmešajte sa pečenom bundevom, belim lukom i đumbirom kao i začinima. Ovaj namaz može biti odličan doručak tokom posnih dana.
Kolač sa bundevom i lešnicima
Sastojci:
Za testo:
- bundeva (300 grama, sveže narendane)
- ulje
- jaje
- šećer (100 grama, poželjno žuti)
- mleko (200 mililitara)
- orasi (50 grama, mleveni)
- malo griza
- cimeta (1 kašičica)
- brašno (2-3 kašike)
- prašak za pecivo
Za preliv:
- čokolada ili kakao tabla (100 grama)
- šećer (3 kašike, žuti)
- maslac (1 kašika)
- mleko (80-100 mililitara)
- čokoladni toping (za dekoraciju)
- posni šlag (za dekoraciju)
Priprema:
Umutiti jaje i ulje, pa dodati šećer i mleko. U to dodajte bundevu, orahe, griz, cimet, brašno i prašak za pecivo. Sve lagano sjedinite i dobro izmešajte. Podmažite pleh ili tepsiju, uspite masu i pecite 35 minuta na maksimalno 200 stepeni. U posebnoj posudi rastopite šećer u mleku, dodajte čokoladu i maslac. Pred kraj pečenja prelijte preko pečenog kolača. Ukrasiti šlagom i čokoladnim topingom.
Foto: Shutterstock
(still)
Preporučujemo
ODUŠEVIĆE VAS I MIRISOM I UKUSOM: Trdelnik - Češki desert najpoznatiji na svetu
17. 03. 2025. u 10:00
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)