TRI JELA OD BUNDEVE: Jačaju imunitet, poboljšavaju probavu i podižu raspoloženje
Svi znamo da je bundeva jedna od najzdravijih namirnica, ali ujedno i najjeftinija. Od nje možete spremiti obilje slanih i slatkih jela, a mi vam danas donosimo 3 laka recepata.

Foto Shutterstock
Čorba od bundeve
Sastojci:
- 400 grama bundeve
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 krompira
- 1 šargarepa
- malo celera
- so i biber, kurkuma
- Ulje
- Svež peršun
Priprema:
Na malo ulja prodinstajte crni luk i šargarepu. Dodajte krompir, bundevu, celer i začine. Promešajte sve i nalijte vode. Kuvajte oko 30 minuta. Posle izblendirajte štapnim mikserom sve i dodajte svež peršun.

Foto: Shutterstock
Namaz od pečene bundeve
Sastojci:
- 400 grama pečene bundeve
- 200 grama kuvane leblebije
- so, biber, korijander, kumin, slačica, beli biber, crvena paprika
- 1 čen belog luka
- 1cm korena od đumbira
Priprema:
Bundevu ispecite, a leblebiju skuvajte. Procedite leblebiju i izmešajte sa pečenom bundevom, belim lukom i đumbirom kao i začinima. Ovaj namaz može biti odličan doručak tokom posnih dana.
Kolač sa bundevom i lešnicima
Sastojci:
Za testo:
- bundeva (300 grama, sveže narendane)
- ulje
- jaje
- šećer (100 grama, poželjno žuti)
- mleko (200 mililitara)
- orasi (50 grama, mleveni)
- malo griza
- cimeta (1 kašičica)
- brašno (2-3 kašike)
- prašak za pecivo
Za preliv:
- čokolada ili kakao tabla (100 grama)
- šećer (3 kašike, žuti)
- maslac (1 kašika)
- mleko (80-100 mililitara)
- čokoladni toping (za dekoraciju)
- posni šlag (za dekoraciju)
Priprema:
Umutiti jaje i ulje, pa dodati šećer i mleko. U to dodajte bundevu, orahe, griz, cimet, brašno i prašak za pecivo. Sve lagano sjedinite i dobro izmešajte. Podmažite pleh ili tepsiju, uspite masu i pecite 35 minuta na maksimalno 200 stepeni. U posebnoj posudi rastopite šećer u mleku, dodajte čokoladu i maslac. Pred kraj pečenja prelijte preko pečenog kolača. Ukrasiti šlagom i čokoladnim topingom.

Foto: Shutterstock
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ODUŠEVIĆE VAS I MIRISOM I UKUSOM: Trdelnik - Češki desert najpoznatiji na svetu
17. 03. 2025. u 10:00

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)