MIRISNA LETNJA POSLASTICA: Domaći džem od zove
PRAVI se od ostataka sirupa, a pruža potpuno novi užitak u tegli.

Foto: Free Images Pixabay
Ko pravi sirup od zove, zna da posle proceđivanja ostaje pregršt mirisnih cvetova i kriški limuna.
Sastojci:
* 800 g cvetova zove i kriški limuna (ostataka od pripreme sirupa)
* 150–200 ml sirupa od zove (ili jabukovog, limunovog soka ili vode)
* 175 g šećera
* 2 kašičice vanilin šećera
Priprema:
U šerpu stavite cvetove zove i kriške limuna koje su ostale od sirupa. Dodajte šećer, vanilin šećer i sirup (ili sok po izboru). Dobro promešajte. Stavite na šporet i pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte 15–20 minuta uz povremeno mešanje.
Tokom kuvanja usitnite sve štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu strukturu.
Ako volite da ostanu delovi limuna, nekoliko kriški možete ostaviti cele. Ako vam smesa deluje pregusto, dodajte još malo sirupa ili vode.
Džem treba da bude mekan, ali ne tečan. Po ukusu dodajte još malo šećera ili soka da izbalansirate slatkoću i kiselost.
Pripremite tegle – sterilišite ih ili prelijte ključalom vodom, isperite s malo alkohola ili limuntusa.
Čuvanje:
U frižideru traje 2–3 nedelje, a ako se tegle dobro zatvore i vakumiraju – i do 2–3 meseca.
Sipajte džem dok je još vreo, zatvorite čvrsto poklopcem.
Prijatno!
(StvarUkusa)

MOLDAVIJA DONELA ODLUKU VEZANU ZA SRBIJU: Ograničili uvoz ove namirnice iz naše zemlje
VLADA Moldavije donela je odluku o privremenom ograničenju uvoza šećera iz Srbije, uz obrazloženje da na taj način želi da zaštiti domaću proizvodnju i stabilizuje tržište.
10. 10. 2025. u 13:22

RUSI OTKRILI ČIME SU SINOĆ GAĐALI UKRAJINU: "Odgovor na terorističke udare po civilnim objektima"
RUSKE oružane snage tokom noći izvele su masovni napad na energetske objekte koji napajaju vojno-industrijski kompleks Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10. 10. 2025. u 14:48

"OTEĆE VAM DECU! Mirjana Bobić Mojsilović upozorila roditelje
"ZATO, roditelji, dok još nije kasno, zgrabite svoju decu i zabavite ih sami!"
09. 10. 2025. u 10:15
Komentari (0)