SPECIJALITET IZ VRANJA: Recept za tradicionalnu "taranu"
GOTOVO u svakom domaćinstvu u vranjskom kraju tradicionalno se priprema domaća testenina "tarana", koja je sastavni deo zimnice gotovo u svakoj porodici.

Foto: J.S.
Testenina se priprema po porodičnim receptima koji se prenose sa kolena na koleno.
Domaćice mese tanko testo “kao papir” koje se reže i suši na suncu. Osnovni recept za testo je jednostavan, brašno jaja i mleko ili kisela voda.
Ipak, u Vranju se često u šali parafraziraTolstoj, pa se kaže da je “Svaka srećna porodica liči jedna na drugu, a svaka vranjska porodica pravi taranu na svoj način”.
Jedna varijanta je testo od belog brašna koje se zamesi ceđem uz dodatak jaja. Ceđ se dobija kada se pomešaju voda i pepeo, a sve to se stavi da proključa i potom procedi. Foto: J.S.
Nekima se ne sviđa miris ceđi, pa je zamese mlekom, a ima i onih koji smatraju da je testo bolje ako se zamesi kiselom vodom.
- Testo se podeli na loptice i onda se tanko razvuče kora. Zatim se kore seku i ostavljaju da se suše na suncu. Ja imam daščice na kojima se testo suši, a kada je suvo ono padne na čistu tkaninu i to je sve. U zavisnosti od jačine sunca traje sušenje testa – objašnjava domaćica Rada Mladenović iz Vranja kako priprema taranu.
Foto: J.S.
Mlađa domaćica Danijela Stojanović, nedavno je objasnila je u svojoj objavi na društvenim mrežama koliko je tarana deo tradicije i kako je činjenica da svaka domaćica ima neki tajni sastojak koji joj je ostavila u amanet baka ili majka. Za nju nema dobre tarane ako sukaljka (oklagija) ne zaigra.
Ukus kuvane testenine se ne razlikuje puno od one koja se može kupiti u prodavnicama, ipak gurmani primećuju razliku, te tarana važi za gastronomski specijalitet ovog kraja. Tarana se sprema “čorbasto” ili kao “đuveč”. Može se zasladiti mlekom ili od nje spremiti prava italijanska pasta.
Za domaćice koje nisu vešte sa oklagijom ili nemaju uslova za tradicionalnu pripremu tarane, ova testenina se može kupiti i na vranjskoj pijaci.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

STARINSKE KOKOS KIFLICE GOTOVE ZA POLA SATA: Po receptu naših baka
29. 01. 2023. u 10:23

RECEPT ZA NAJUKUSNIJU SARMU: Tajna je u zapršci i sastojku na dnu lonca
27. 01. 2023. u 18:41

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

TAST OČITAO LEKCIJU VELjKU Šta je poručio zetu: "To u Beogradu nije mogao videti"
BOGDAN Rodić, otac Bogdane Ražnatović, jednom prilikom govorio je o najmlađoj ćerki koja je danas udata za Veljka Ražnatovića. Bogdan je tada naveo da je odmah na početku veze skrenuo pažnju Veljku pažnju na to kakva je njegova Bogdana.
22. 02. 2025. u 12:26
Komentari (1)