IMAMO ORIGINALAN RECEPT: Najlepše bosanske mantije

Novosti online

04. 12. 2023. u 09:00

JELO koje dosta podseća na burek, i može da se napravi na više načina. Meso se lepi za prste, a preliv mu dodaje neodoljiv ukus.

ИМАМО ОРИГИНАЛАН РЕЦЕПТ: Најлепше босанске мантије

Printscreen/Youtube

Potrebno:

* 800 g brašna tip 500
* 520 ml mlake vode
* 2 kašike soli
* 1 kg mlevenog mesa
* 60 ml ulja
* 2 glavice crnog luka
* 3/4 kašičice bibera

Za premaz:

* 150 g putera
* 50 ml ulja

Za preliv:

* 250 ml jogurta
* 3 čena belog luka
* 1/2 kašičice soli

Priprema:

U posudu sipajte brašno, jednu kašiku soli, pa polako dodajte 450 ml mlake vode i zamesite testo. Zatim testo prekrijte krpom i ostavite da naraste 30 minuta. Onda pospite malo brašna po testu kako se ne bi lepilo, pa ga premestite na radnu površinu posutu brašnom. Zatim podelite testo na tri jednaka dela, pa svaki deo umesite rukom u glatke lopte. Prekrijte ih i ostavite oko 15-20 minuta. Tada iseckajte crni luk, pa dodajte kašiku soli, biber, ulje. Smesu pomešajte sa mlevenim mesom, pa u to dodajte 70 ml vode. Oklagijom razvijte testo (jednu po jednu loptu) da bude što tanje i da zauzima celu površinu stola. Puter otopite sa uljem, pa premažite razvijeno testo. Razvučeno testo podelite po dužini na dva dela, pa rasporedite deo smese sa mesom duž spoljne ivice. Zatim uvijte poput rolata pa isecite na komade od po 3-4cm. Rukama oblikujte mantije, tako da ivice budu zatvorene i da meso ne ispada sa strane. Mantije ređajte u pleh podmazan otopljenim puterom i uljem i premažite. Pecite mantije oko 30-40 minuta u prethodno zagrejanoj na 250 stepeni. Napravite preliv od jogurta, soli i iseckanog belog luka. Na kraju, sipajte preliv preko mantija. Prijatno !

(Trpeza)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEOBJAŠNJEN FENOMEN: Mnoštvo zmija dolazi u crkvu svake godine na Veliku gospojinu - poštuju stari kalendar (FOTO/VIDEO)

NEOBJAŠNjEN FENOMEN: Mnoštvo zmija dolazi u crkvu svake godine na Veliku gospojinu - "poštuju" stari kalendar (FOTO/VIDEO)

PRAVOSLAVNI vernici 28. avgusta slave Veliku gospojinu, a zanimljiv fenomen, koji nauka još nije objasnila, vezuje se za ovaj praznik na grčkom ostrvu Kefalonija. Doduše - ne za 28. avgust, već za 15. kada se Velika gospojina slavila po starom kalendaru. U to vreme, svake godine, u jednu crkvu dolazi veliki broj zmija, što je navelo maštovite lokalce da iskonstruišu brojne legende.

28. 08. 2025. u 11:02

Komentari (0)

BUDI I TI NEČIJI ANĐEO – TSC I FONDACIJA MOZZART ZA POMOĆ PRVOJ NARODNOJ KUHINJICI ZA BEBE