SAVRŠEN POSNI SPECIJALITET: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kujne
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo.
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- oko 500 g bundeve
- 3-4 veća krompira
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- muskatni oraščić (po želji)
- so
- biber
- ulje
Priprema:
Crni i beli luk sitno naseckati ili izmiksati u blenderu, a potom udinstati na malo ulja. Bundevu i krompir oljuštiti, narendati na krupno, a zatim dodati u šerpu i dinstati sa lukom podlivajući malko vode, tek toliko da ne zagori. Osoliti i pobiberiti po ukusu (ko voli može da doda malo muskatnog oraščića), pa dinstati 10-15 minuta. Šerpu sklonite sa šporeta da se udinstana smeša prohladi.
U međuvremenu pripremiti tanke kore za gibanicu. Bilo bi idealno da su prave domaće, ali ako ih niste razvlačili, mogu da prođu i kupovne.
Uzimati po dve kore, poprskati ih ili silikonskom četkicom premazati malo uljem, pa filovati dinstanom mešavinom bundeve i krompira. Tako filovane kore zaviti u pitu i ređati u tepsiju, koju ste prethodno premazali. Postupak ponavljati dokle god ima fila i kora.
Svaku zarolanu slanu pitu od bundeve i krompira premazati odgore uljem, pa tepsiju staviti u rernu da se pite peku.
(trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
PITA SA ŠLjIVAMA I ČOKOLADOM: Vrlo jednostavna poslastica, a tako ukusna
12. 03. 2024. u 20:30
OVAKVU DO SADA NISTE JELI: Gibanica sa sirom, hrskava kora i testo meko kao duša
07. 02. 2024. u 11:00
PITA MAFINI SA SIROM: Sprema se brzo, za razna posluženja (VIDEO)
11. 08. 2023. u 14:37
NOVE SVETSKE SILE UKLjUČILE SE U SUKOB U UKRAJINI: "Dve na strani Putina, dve žestoko protiv Rusa"
SUMNjE u podršku SAD Ukrajini u slučaju pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima mučile su sve one kojima je cilj da se Kijev obrani od ruske agresije. Tramp je pobedio i tek treba videti u kom će smeru krenuti njegova politika, ali sva ta dešavanja zasenila su drugi važan odnos u tom, ionako komplikovanom, odnosu.
22. 11. 2024. u 09:14
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
SKANDAL TOKOM POSETE Snimak Makrona: "Oni su totalni kreteni", rekao posle povika da je "Francuska odgovorna za krvoproliće"
"ONI si potpuni kreteni", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron o prelaznom telu i dodao da "nikada nisu smeli da ga smene".
22. 11. 2024. u 13:07 >> 13:17
Komentari (0)