KROMPIR PITA SA SLANINOM, LUKOM I JAJIMA: Bogata i izgledom i ukusom
Pečena krompir pita sa slaninom, lukom i jajima se tradicionalno sprema u Litvaniji povodom Uskrsa.

Foto: Shutterstock
Ovaj tradicionalni litvanski recept se obično služi sa sosom od jabuka, pavlakom ili komadićima izmrvljene slanine i može se jesti kao glavno jelo ili prilog.
Sastojci:
- 230 g slanine, seckane
- 1 veliki luk, iseckan
- 5 velikih jaja, umućenih
- 160 ml mleka
- 200 ml nezaslađenog kondenzovanog mleka
- 1 1/2 kašičica soli
- 60 g ovsenih pahuljica
- 2 kg i 200 g krompira, oljuštenog i narendanog
Priprema:
Za pečenu krompir pitu sa slaninom, lukom i jajima zagrejte rernu na 176 stepeni. Premažite vatrostalnu posudu uljem i ostavite je na stranu. U velikom tiganju dinstajte slaninu i luk dok ne porumene i ne karmelizuju se. Ostavite u tiganju i ne cedite masnoću. Ostavite posudu sa strane da se ohladi.
U velikoj posudi pomešajte jaja, mleko, nezaslađeno kondenzovano mleko, so i ovsene pahuljice. Dodajte mešavinu slanine i crnog luka i masnoću. Mešajte dok se dobro ne sjedine. Kuhinjskim procesorom ili ručno, sitno narendajte krompir, istiskujući višak vlage. Radite brzo da krompir ne potamni.
U mešavinu slanine i jaja dodajte rendani i oceđeni krompir, dobro promešajte. Sipajte mešavinu krompira u pripremljenu tepsiju i pecite 1 1/2 sata ili dok vrh ne postane prilično braon, a unutrašnjost čvrsta, ali još uvek vlažna. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta pre nego što ga isečete na kvadrate. Poslužite kao prilog ili kao glavno jelo uz salatu. Uživajte u pečenoj krompir piti sa slaninom, lukom i jajima.
(stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PITA SA ŠLjIVAMA I ČOKOLADOM: Vrlo jednostavna poslastica, a tako ukusna
12. 03. 2024. u 20:30

PITA MAFINI SA SIROM: Sprema se brzo, za razna posluženja (VIDEO)
11. 08. 2023. u 14:37

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)