SLANI ŠTAPIĆI SA SIROM: Jednostavni, fini i hrskavi
Mekano testo u kombinaciji sa sirom osvojiće vas na prvi zalogaj. Lep izgled i još lepši ukus su dovoljni razlozi da se malo potrudite i ovo pecivo umesite sami.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za testo:
- 750 g brašno tip 400
- 250 g margarina
- 150 ml mleka
- 150 ml vode
- 1 kocka (42 g) svežeg kvasca
- 4 kašike ulja
- 2 jajeta + 1 belance (žumance za premazivanje)
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 300 g sira (srednje tvrdoće)
- 50 g kajmaka
- 1 jaje
Priprema:
Testo: U zagrejano mleko i vodu dodajte kvasac, šećer, so, ulje, jaja i sa brašnom zamesite glatko testo. Ostavite da stoji pokriveno krpom 30 minuta da nadođe. Premesite ga i podelite na pet loptica. Svaku rastanjite na debljinu od 0,5 cm, premažite margarinom i stavite jednu preko druge. Rastanjite u oblik pravougaonika. Fil: Sir, kajmak i jaja pomešajte. Premažite testo, preklopite napola po dužini tako da donji deo testa štrči oko 2 cm pa tu ivicu presavijte ka unutra. Isecite trake širine 2 cm i uvijte u spiralu, a jedan deo spirala potom ukrug da dobijete ružicu. Poređajte u pleh obložen pek-papirom, pokrijte krpom i ostavite da nadođe 20 min. Premažite umućenim žumancetom i po želji pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta. Gotovo pecivo pokrijte suvom krpom i kada odstoji 10 minuta može se poslužiti.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KIFLICE MEKANE KAO DUŠA: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
28. 04. 2024. u 07:00

KAKO DA PECIVO BUDE SVEŽE I SUTRADAN: Tajna je u tri sastojka
26. 04. 2024. u 07:00

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

TAST OČITAO LEKCIJU VELjKU Šta je poručio zetu: "To u Beogradu nije mogao videti"
BOGDAN Rodić, otac Bogdane Ražnatović, jednom prilikom govorio je o najmlađoj ćerki koja je danas udata za Veljka Ražnatovića. Bogdan je tada naveo da je odmah na početku veze skrenuo pažnju Veljku pažnju na to kakva je njegova Bogdana.
22. 02. 2025. u 12:26
Komentari (0)