NOVOPAZARSKE MANTIJE SA SIROM I SPANAĆEM: Tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa
Svaki predeo Srbije je karakterističan po nekom kulinarskom specijalitetu. Mantije se povezuju sa delom oko Novog Pazara, odakle zapravo one i dolaze.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g pšeničnog brašna
- 1 šolja tople vode
- 2 kašike ulja
za fil:
- 250 g spanaća (sveži ili u briketima)
- 350 g sitnog sira
- 100 g margarina
- 1 jogurt
- 2 jajeta
- so
Priprema:
U činiji pomešajte mlaku vodu, brašno i ulje. Zamesite testo i ostavite ga sa strane da se "odmori" oko pola sata. Za to vreme možete da pripremite fil.
Spanać operite i sitno iseckajte, a ako koristite onaj u briketima, ostavite da se odledi i takođe isecite što sitnije, pa ga pomešajte sa sirom. Margarin izvadite iz frižidera i neka bude na sobnoj temperaturi.
Odstojalo testo možete da podelite na nekoliko delova, šest ili osam, i svaki od tih delova razvaljajte oklagijom u kvadrat ili pravougaonik. Svaki krug premažite sa malo margarina i isecite na kockice željene veličine.
Svaku kockicu nafilujte nadevom i napravite od njih loptice. Deo gde se loptica "zatvara" stavite naravno na dno. Ređajte ih u pleh podmazan margarinom. Ako vam ostane nešto margarina, slobodno ga otopite i prelijte preko mantija.
Pecite ih 40 minuta na 200 stepeni. Kada budu pečene, umutite dva jaja sa jogurtom i prelijte dok su još tople. Vratite ih u rernu da se još malo zapeku. Tada su spremne za jelo.
(Ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KIFLICE SA SIROM, SLANINOM I MLADIM LUKOM: Pecivo savršenog ukusa i mirisa
19. 05. 2024. u 08:00

KAKO DA PECIVO BUDE SVEŽE I SUTRADAN: Tajna je u tri sastojka
26. 04. 2024. u 07:00

VELIKI PREOKRET U NAJBRUTALNIJEM RATU: Uz pomoć Putina pao glavni grad, Rusija dobija vojnu bazu od neprocenjivog značaja?
DOGODIO se preokret u najbrutalnijem ratu i to zahvaljujući Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije. Naime, sudanske oružane snage zauzele su Kartum izbacivši iz delova sudanskog glavnog grada pobunjenike iz Snaga za brzu podršku. Reč je o važnoj prekretnici u sukobu koji tu afričku zemlju pustoši već dve godine.
31. 03. 2025. u 08:39

AMERIKA SPREMA VELIKI UDAR: Bombarderi "ubice" ciljaju nuklearne elektrane u Iranu (FOTO)
Sjedinjene Države su rasporedile stelt bombardere B-2 Spirit u vojnu bazu Dijego Garsija u Indijskom okeanu, potez koji bi navodno mogao biti povezan sa pripremama za potencijalni napad na iransku nuklearnu infrastrukturu.
29. 03. 2025. u 19:25

TEŠKI TRENUCI: Otkriven uzrok smrti Željka Rutovića
JEDAN je od retkih učesnika filma "Vidimo se u čitulji" koji su preživeli, preminuo je u Italiji.
31. 03. 2025. u 12:59
Komentari (0)