RECEPT ZA DOMAĆE PERECE: Slane perece bolje nego iz pekare
Mirisne, mekane i neverovatno ukusne.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 4 ½ kašičice aktivnog suvog kvasca, jedno pakovanje
- 250 ml tople vode
- 2 kašičice šećera
- 2 kašike neslanog putera, rastopljenog
- 2 kašičice soli
- 750 g višenamenskog brašna
- 500 ml vode
- 8 kašika sode bikarbone
- 2 kašike krupne soli
- 12 kašika neslanog putera, rastopljenog
Priprema:
Za ovo domaće pecivo prvo zagrejte rernu na 240 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje. Pomešajte kvasac, toplu vodu i šećer u posudi. Mešajte smesu kukom na mikseru za testo. Umešajte so i rastopljeni puter. Dodajte 125 g brašna i promešajte, pa nastavite da dodajete ostatak brašna malo po malo, dok testo ne postane lepljivo. Po potrebi dodajte još brašna. Mesite testo 5 minuta i formirajte loptu.
Vratite testo u posudu i ostavite da odstoji 15 minuta. Dok se testo odmara, pripremite vodu od sode bikarbone. U tiganju prokuvajte 250 ml vode zajedno sa sodom bikarbonom. Nakon što se soda bikarbona rastvori, sklonite smesu sa vatre i sipajte u šerpu. Izvadite testo iz posude i isecite na 8 delova. Svaki deo izvaljajte između ruku u oblik dugačke kobasice. Oblikujte je u perecu i stavite u vodu sa sodom bikarbonom na 2 minuta. Stavite na lim za pečenje. Nastavite da valjate i oblikujete druge perece i stavljate ih u vodu sa sodom bikarbonom. Pecite perece 8-9 minuta ili dok ne porumene. Nakon vađenja iz rerne, obilno premažite otopljenim puterom i pospite krupnom solju.
(stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

DRŽAVA ODREDILA OGROMAN POREZ ZA KUĆU ŽELjKA MITROVIĆA: Evo koliko mora da plaća
DRŽAVA je odredila ogroman porez za kuću Željka Mitrovića.
01. 04. 2025. u 14:12

PROCURIO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Evropa nek se brani sama u slučaju ruskog napada, druga država je glavna pretnja
SUPROSTAVLjANjE ruskoj agresiji, nekada jedna od ključnih tačaka Nacionalne odbrambene strategije iz 2022. godine tokom administracije Džozefa Bajdena, tri godine kasnije više nije među najvažnijim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država.
01. 04. 2025. u 12:17

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)