BRIOŠ: Francuski slatki hleb, zamirisaće celim domom
Svaka država se ponosi svojim kulinarskim majstorijama i ukusima, pa je često teško izdvojiti onaj najbolji. Francuska je poznata po svojim receptima od testa, pa je ovaj slatki hleb pridobio mnogo simpatija.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 4 jajeta
- 100 g putera
- 400 g brašna
- 2 kašike šećera
- malo soli
još:
- 1 jaje
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike brašna
- 120 ml toplog mleka
Priprema:
U veću činiji pomešajte brašno i suvi kvasac, pa im dodajte toplo mleko, te varjačom ili špatulom promešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji, da se kvasac aktivira 30 minuta.
U drugoj činiji umutite jaja, pa postepeno dodajte u činiju gde je brašno, sve vreme mešajući. Dodajte šećer i so, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko pet minuta.
Puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, polako deo po deo dodajte u činiju i nastavite da mešate dok se puter ne sjedini sa ostatkom smese u činiji. Tako dobijeno testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mesite oko 10 minuta. Pazite da ne dodajete mnogo brašna, jer testo treba da bude meko i elastično.
U činiji namažite otopljen puter, stavite formirano testo i preko njega namažite otopljen puter pa prekrijte činiju providnom folijom i ostavite između sat i sat i po vremena da se testo udvostruči.
Kada testo bude nadošlo, ponovo ga premesite i formirajte uz pomoć oklagije pravougaonik. Urolajte ga i smestite u kalup za hleb i ponovo ga ostavite da testo naraste do 40 minuta. Potom hleb premažite jajetom i stavite da se peče na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada bude gotov, ostavite ga nekoliko minuta još u kalupu da se ohladi i poslužite.
(Ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

VELIKI PREOKRET U NAJBRUTALNIJEM RATU: Uz pomoć Putina pao glavni grad, Rusija dobija vojnu bazu od neprocenjivog značaja?
DOGODIO se preokret u najbrutalnijem ratu i to zahvaljujući Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije. Naime, sudanske oružane snage zauzele su Kartum izbacivši iz delova sudanskog glavnog grada pobunjenike iz Snaga za brzu podršku. Reč je o važnoj prekretnici u sukobu koji tu afričku zemlju pustoši već dve godine.
31. 03. 2025. u 08:39

AMERIKA SPREMA VELIKI UDAR: Bombarderi "ubice" ciljaju nuklearne elektrane u Iranu (FOTO)
Sjedinjene Države su rasporedile stelt bombardere B-2 Spirit u vojnu bazu Dijego Garsija u Indijskom okeanu, potez koji bi navodno mogao biti povezan sa pripremama za potencijalni napad na iransku nuklearnu infrastrukturu.
29. 03. 2025. u 19:25

TEŠKI TRENUCI: Otkriven uzrok smrti Željka Rutovića
JEDAN je od retkih učesnika filma "Vidimo se u čitulji" koji su preživeli, preminuo je u Italiji.
31. 03. 2025. u 12:59
Komentari (0)