BRIOŠ: Francuski slatki hleb, zamirisaće celim domom

Novosti online

11. 09. 2024. u 07:00

Svaka država se ponosi svojim kulinarskim majstorijama i ukusima, pa je često teško izdvojiti onaj najbolji. Francuska je poznata po svojim receptima od testa, pa je ovaj slatki hleb pridobio mnogo simpatija.

БРИОШ: Француски слатки хлеб, замирисаће целим домом

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 100 g putera
  • 400 g brašna
  • 2 kašike šećera
  • malo soli

još:

  • 1 jaje
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašike brašna
  • 120 ml toplog mleka

Priprema:

U veću činiji pomešajte brašno i suvi kvasac, pa im dodajte toplo mleko, te varjačom ili špatulom promešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji, da se kvasac aktivira 30 minuta.

U drugoj činiji umutite jaja, pa postepeno dodajte u činiju gde je brašno, sve vreme mešajući. Dodajte šećer i so, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko pet minuta.

Puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, polako deo po deo dodajte u činiju i nastavite da mešate dok se puter ne sjedini sa ostatkom smese u činiji. Tako dobijeno testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mesite oko 10 minuta. Pazite da ne dodajete mnogo brašna, jer testo treba da bude meko i elastično.

U činiji namažite otopljen puter, stavite formirano testo i preko njega namažite otopljen puter pa prekrijte činiju providnom folijom i ostavite između sat i sat i po vremena da se testo udvostruči.

Kada testo bude nadošlo, ponovo ga premesite i formirajte uz pomoć oklagije pravougaonik. Urolajte ga i smestite u kalup za hleb i ponovo ga ostavite da testo naraste do 40 minuta. Potom hleb premažite jajetom i stavite da se peče na 180  stepeni oko 40 minuta. Kada bude gotov, ostavite ga nekoliko minuta još u kalupu da se ohladi i poslužite.

(Ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSAD NAJVEĆE OTKRIĆE O STANJU LEGENDARNOG ŠUMIJA! Evo kako je Mihael Šumaher sada i zašto se u terapiji koristi vožnja automobilom