BRIOŠ: Francuski slatki hleb, zamirisaće celim domom
Svaka država se ponosi svojim kulinarskim majstorijama i ukusima, pa je često teško izdvojiti onaj najbolji. Francuska je poznata po svojim receptima od testa, pa je ovaj slatki hleb pridobio mnogo simpatija.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 100 g putera
- 400 g brašna
- 2 kašike šećera
- malo soli
još:
- 1 jaje
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike brašna
- 120 ml toplog mleka
Priprema:
U veću činiji pomešajte brašno i suvi kvasac, pa im dodajte toplo mleko, te varjačom ili špatulom promešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji, da se kvasac aktivira 30 minuta.
U drugoj činiji umutite jaja, pa postepeno dodajte u činiju gde je brašno, sve vreme mešajući. Dodajte šećer i so, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko pet minuta.
Puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, polako deo po deo dodajte u činiju i nastavite da mešate dok se puter ne sjedini sa ostatkom smese u činiji. Tako dobijeno testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mesite oko 10 minuta. Pazite da ne dodajete mnogo brašna, jer testo treba da bude meko i elastično.
U činiji namažite otopljen puter, stavite formirano testo i preko njega namažite otopljen puter pa prekrijte činiju providnom folijom i ostavite između sat i sat i po vremena da se testo udvostruči.
Kada testo bude nadošlo, ponovo ga premesite i formirajte uz pomoć oklagije pravougaonik. Urolajte ga i smestite u kalup za hleb i ponovo ga ostavite da testo naraste do 40 minuta. Potom hleb premažite jajetom i stavite da se peče na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada bude gotov, ostavite ga nekoliko minuta još u kalupu da se ohladi i poslužite.
(Ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
PRED NAMA SU TRI VELIKA PRAZNIKA U NIZU: Sutra je Krstovdan - ove običaje bi trebalo da ispoštujete
SRPSKA pravoslavna crkva (SPC) sutra slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Potom sledi Bogojavljenje, pa Jovanjdan.
17. 01. 2025. u 15:55
"LjUDI ĆE UMRETI" Vatrogasci nedeljama pre užasa u Los Anđelesu upozoravali na najgori scenario
MANjE od mesec dana pre nego što su požari zahvatili Los Anđeles, grupa iskusnih vatrogasaca okupila se na Gradskom veću kako bi tražili veća sredstva.
15. 01. 2025. u 14:03
SMRT ZA SRPSKU NOVU Preminula majka popularne folkerke, ona se oglasila: "Umrla je u miru"
POSLEDNjE trenutke provela je u Valjevu, gde je inače i živela.
17. 01. 2025. u 15:45
Komentari (0)