NEĆETE JESTI NIŠTA SLAĐE I UKUSNIJE: Recept za američke krofne
Recept za američke krofne od kiselog testa, savršen je za one koji su počeli da eksperimentišu sa pravljenjem sopstvenog startera, što je poslednjih godina veliki hit među ljubiteljima peciva.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za krofne
- 60 ml mleka
- 50 g šećera
- 60 g maslaca
- 160 ml startera
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 360 g brašna
Za glazuru
- 60 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 kašike mleka
Priprema:
Zagrejte mleko, šećer i maslac u malom loncu dok se maslac ne otopi. Ostavite da se malo ohladi jer starter ne sme da ide u vruće.
U toplu smesu mleka, šećera i maslaca umešajte starter, so i jaja i mešajte električnom mešalicom, ne prebrzo, dok se sve ne sjedini.
Dodajte većinu brašna, a zatim mesite nastavcima za testo srednjom do srednje niskom brzinom 4-5 minuta dok ne dobijete lepljivo testo. Ostavite da testo odstoji 10 minuta pa dodajte ostavljenu kašiku brašna i mesite još 4-5 minuta.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, mesite ga rukama dok ne prestane da bude lepljivo pa oblikujte glatku kuglu.
Stavite testo u lagano nauljenu posudu, pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 3-6 sati ili dok se ne udvostruči.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte testo i pomoću veće i manje čaše izrežite prstenove pa ostavite da se dižu 1 sat.
Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili u rerni na 185 stepeni.
Dok se ulje zagreva, pomešajte sve sastojke za glazuru.
Pržite krofne minut i po sa svake strane, a zatim ih izvadite na papirni ubrus da upije višak ulja. Premestite ih na rešetku postavljenu iznad lima za pečenje i prelijte glazurom.
Krofne poslužite tople i uživajte.
(krstarica)
Preporučujemo

ŠTRUDLA SA MAKOM OD GOTOVIH KORA: Klasik koji nikada ne dosadi
16. 09. 2024. u 15:59

NAPRAVITE SOČNE MAFINE SA DžEMOM: Nikad ukusniji, nećete im odoleti
16. 09. 2024. u 17:00

ŠOK PROGNOZA ZA OKTOBAR: Najavljeno da će pasti pola metra snega! Ovakve ekstreme ni meteorolozi ne pamte
PREMA najavama meteorologa, oktobar 2025. počeće u Srbiji pod uticajem prodora hladnog vazduha sa severoistoka Rusije koji je došao do Nemačke i Poljske, ali se polako približava ka nama što će prouzrokovati razvoj ciklona u Jonskom, Tirenskom i delu Jadranskog mora i već 1. oktobra, u sredu, u večernjim časovima na jugu i jugozapadu Srbije počeće da pada kiša.
30. 09. 2025. u 20:58

"ZAŠTO MI PIPAŠ ŽENU?" Ovako je počela tuča na svadbi u Gornjem Milanovcu, nasrnuli na doktora (VIDEO)
SVADBENO veselje u Gornjem Milanovcu pretvorilo se u haotičnu scenu kada je došlo do nesvakidašnjeg incidenta.
30. 09. 2025. u 16:10

OGLASILA SE BILjA NAKON RASTANKA OD ACE ILIĆA: "Videću kako vreme prolazi..."
IAKO rastavljeni, Bilja i Aca imaju veliki razlog za slavlje.
01. 10. 2025. u 12:20
Komentari (0)