IMA HRSKAVU KORICU I SAVRŠENU SREDINU: Beskvasni hleb od heljde - ne mora da se mesi i vrlo je hranljiv
Najlakši hleb od heljde ima hrskavu koricu i savršenu sredinu, ne mora da se mesi i vrlo je hranljiv.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
330 g heljdine prekrupe
2 kašike mlevenog lanenog semena
240 ml vode
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
Za posipanje:
susam, po ukusu
suncokret, po ukusu
laneno seme, po ukusu
Recept za beskvasni hleb od heljde:
Za ovaj hleb, heljdinu prekrupu i laneno seme stavite u činiju, promešajte i zalijte vodom. Neka se sve natapa najmanje dva sata ili preko noći. Kada se natopi, ocedite vodu, ali ne ispirajte. Pomešajte vodu sa natopljenom prekrupom, dok smesa ne postane glatka.
Sipajte u posudu i pokrijte čistom krpom. Ostavite posudu na sobnoj temperaturi na suvom mestu 12-24 sata, time će započeti proces fermentacije, ali pazite da se fermentiše previše. Nakon što se udvostruči zagrejte rernu na 160 stepeni C. Lagano umešajte ostale sastojke (mleveni ovas, mleveno laneno seme, prašak za pecivo i so).
Tepsiju obložite papirom za pečenje, izvucite smesu u pleh i ravnomerno je poravnajte kašikom. Pospite semenkama po ukusu i pecite 90 minuta, a zatim izvadite pleh iz rerne i ostavite sveže pečeni hleb na stranu 10 minuta pre nego što ga izvadite iz tepsije. Ostavite da se ohladi pre nego što ga nasečete.
(stvar ukusa)
PUTIN O ISPORUCI "TOMAHAVKA": Ako Ukrajina napadne oružjem dugog dometa, odgovor će biti zapanjujući
AKO Ukrajina pokrene napade oružjem dugog dometa na Rusiju, odgovor će biti zapanjujući, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
23. 10. 2025. u 17:59
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
SPAVA PORED VC ŠOLjE BEZ POKLOPCA Haos u zatvoru gde je Sarkozi, viču mu: "Osvetićemo Gadafija!" Poseban tretman za bivšeg predsednika
"SVI zatvorenici prave buku, viču, lupaju po zidovima..."
22. 10. 2025. u 15:32
Komentari (0)