POSNA GRČKA PITA SA MASLINAMA: Nema sočnije i ukusnije, a pravi se veoma jednostavno

Jovana Vasić

24. 12. 2024. u 07:00

Recept za eliopitu, neobično grčko predjelo koje se pravi veoma jednostavno, a ukus i izgled obaraju s nogu.

ПОСНА ГРЧКА ПИТА СА МАСЛИНАМА: Нема сочније и укусније, а прави се веома једноставно

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora
  • maslinovo ulje za premazivanje kora

Za nadev:

  • 500 g crnih maslina, dobro opranih da ne budu slane, očišćenih od koštica i krupno iseckanih
  • 4 manje glavice crnog luka, sitno iseckanog
  • 2 čena sitno seckanog belog luka
  • 1/2 veze sitno iseckanog peršuna
  • 50 ml maslinovog ulja

Priprema:

Prethodno zagrejati rernu na 170 stepeni. U šerpu dodati 2 kašike maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dinstati luk dok se ne karamelizuje. Dodati beli luk i dinstati još 2 minuta. Kad se ohladi dodati seckane masline i svež peršun. Promešati i ostaviti na stranu. Postaviti jednu koru na radnu površinu, uzdužno i premazati maslinovim uljem. Uhvatiti dva donja ugla i preklopiti koru napola. Lagano premazati uljem. Uhvatiti dva ugla sa desne strane, prebaciti ih na levu i ponovo preklopiti na pola. Lagano premazati uljem, preokrenuti i lagano nauljiti i drugu stranu. Prstima zgužvati koru tehnikom štipanja počevši odozdo pa nagore, otprilike 6 puta. Staviti prepunu kašičicu nadeva sa maslinama na jednu stranu kore. Zatvoriti gornji i donji deo, a zatim uviti u rolnu. Postaviti pitu na veliki pleh, obložen papirom za pečenje sa preklopom nadole, ostavljajući razmak između svake od njih. Peći oko 30 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne boje.

(still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI U ŠOKU: Ne mogu da veruju uz koju pesmu je Srbin ušao u ring u Tirani (VIDEO)