RECEPT ZA SVETOSAVSKE PERECE: Običaj je da se ovo jelo pravi za Savidan
Sutra, 27. januara obeležava se Savindan, praznik posvećen Svetom Savi.

Foto: Shutterstock
Prema predanju, Sveti Savo je učinio puno za srpski narod, naučio ih je kako da rade određene poslove, istraju u veri, a prema jednoj legendi i kako lakše da melju pšenicu. Zbog toga od davnina postoji jedan stari i radostan običaj u znak zahvalnosti Svetom Savi, koji se još zadržao u nekim delovima Srbije - to je spremanje svetosavskih pereca.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 300 g oštrog brašna
- 40 g kocka kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml toplog mleka (menja se sa vodom kada pada na post)
- 300 ml tople vode
- 100 ml ulja
- Za premazivanje: 1 jaje
- Za slani preliv: 3 kasike mekog brašna, 1 kašika soli, po potrebi hladna voda
Priprema:
Dve kašike mekog brašna sipajte u toplo mleko, pa dodajte malo šećera i kvasac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok kvasac ne nadođe. Pomešajte brašno ulje, so i dodajte kvasac, pa umesite testo rukom, ali tako da se ne lepi i da ne bude previše tvrdo. Mesite ga i dodajte brašno po potrebi. Ostavite testo da odstoji oko 30 minuta i da nadođe, prekrijte posudu krpom kako bi bolje nadošlo.
Od dobijenog testa pravite male kuglice, pa ih prstima oblikujte u dug štapić. Smotajte u oblik perece. Podmažite pleh uljem ili ga obložite papirom za pečenje. Poređajte perece po plehu i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Rernu zagrejte na 250 stepeni. Zato vreme napravite slani preliv - pomešajte so i brašno, pa postepeno dodajte hladnu vodu i mešajte dok ne razbijete grudvice. Trebalo bi da dobijete gustinu poput smese za palačinke.
Umutite jaje i premažite perece, pa ih ubacite da se peku. Kada perece dobiju zlatnu boju, po njima sipajte slani preliv, na svaku po malo, pa vratite da se peku još 5 minuta da se slani preliv osuši. Prijatno!
Kada se Savindan obeležava u sredu ili petak, onda se na ovaj praznik posti i spremaju se posne perece.
(sensa)
Preporučujemo

FANTASTIČNO SLANO PECIVO SA ZAČINIMA: Preporučujemo ga za sve prilike
21. 01. 2025. u 07:00Novosti online

POGAČICE SA ČVARCIMA: Nećete moći da im odolite, a prave se nikad lakše
23. 12. 2024. u 07:00Novosti online

POLjSKE PIROŠKE: Punjene sirom i krompirom, a kuvaju se
19. 12. 2024. u 13:00Novosti online

RECEPT ZA DOMAĆE LEPINjE SA SUSAMOM: Napravite ih sami po ovom receptu
14. 12. 2024. u 07:00

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

POSTOJI DRUGI SNIMAK Koji je uzrok ponašanja devojke stradale u Budvi? Psiholog objašnjava: "Ekstremni strah i fokus da se pobegne"
"ZA TEZU da je beg iz situacije opasne sa suženom svešću više goovri o tome da se radi o ekstremnogm strahu koji može da se protumači kao panika. Ako nije dolazila u takve situacije ne možemo znati da li je sklona tome ako ne zna da li ima napad panike."
30. 05. 2025. u 13:33 >> 13:33
Komentari (0)