RECEPT ZA NAJBOLJU PITU SA PRAZILUKOM: Neizostavni deo posne trpeze

Jovana Vasić

13. 03. 2025. u 07:00

Ova posna pita sa prazilukom na vodi je savršena za dane kada postite i želite da uživate u ukusnom i laganom obroku.

РЕЦЕПТ ЗА НАЈБОЉУ ПИТУ СА ПРАЗИЛУКОМ: Неизоставни део посне трпезе

Foto: Instagram/ nefis.sofra

Sastojci:

  • Brašno 400 g
  • Mlaka voda 200 ml
  • So 1 kašičica
  • Praziluk 1 kg
  • Beli luk 2-3 čena
  • Suvi začin (origano, timijan) 1 kašičica
  • So po ukusu
  • Biber po ukusu
  • Mešavina začina (može i povrtna kocka bez ulja) 2 kašike
  • Sok od limuna 1
  • Svež peršun 1 vezica

Priprema:

U velikoj posudi, pomešajte brašno i so. Dodajte mlaku vodu i umesite testo dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte testo u kuglu, pokrijte krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Praziluk očistite i naseckajte na tanke kolutove. U velikoj tavi, zagrejte malo vode i dodajte praziluk. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok praziluk ne omekša (dodajte vodu po potrebi da se praziluk ne zalepi). Dodajte naseckani beli luk, suv začin, so, biber i mešavinu začina (povrtna kocka). Kuvajte još nekoliko minuta dok se svi začini ne sjedine. Na kraju, dodajte sok od limuna i svež peršun i dobro izmešajte.

Testo razvucite na pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik dovoljno veliki da pokrije vaš pleh. Pleh obložite papirom za pečenje i nežno prebacite testo preko papira, tako da krajevi testa vise preko ivica pleha. Rasporedite fil od praziluka ravnomerno po testu. Preklopite viseće delove testa preko fila, formirajući ivice pite

Zagrejte rernu na 200°C (390°F). Stavite pleh sa pitom u zagrejanu rernu i pecite oko 30-35 minuta ili dok testo ne postane hrskavo i zlatno. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što sečete na kvadrate ili pravougaonike.

(superrecepti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U ŠOKU! Zvezda Rusije uzela srpsko državljanstvo umesto ruskog