HLEB OD 4 SASTOJAKA: Bez kvasca i mešenja testa, ukusan, mekan hleb koji je savršen za sve prilike

Jovana Vasić

18. 03. 2025. u 07:00

Ovaj hleb je poznat i kao "soda hleb", jer koristi sodu bikarbonu umesto kvasca za rast. Rezultat je divno hrskava kora, a unutrašnjost je meka i vlažna. Idealno je za one koji nemaju puno vremena, ali žele da uživaju u svežem domaćem hlebu bez mnogo truda.

ХЛЕБ ОД 4 САСТОЈАКА: Без квасца и мешења теста, укусан, мекан хлеб који је савршен за све прилике

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g običnog brašna
  • 500 ml mlaćenice 
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U činiji prosejte brašno, dodajte so i sodu bikarbonu i dobro promešajte. Dodajte mlaćenicu i rukama sve sjedinite u testo. Pobrašnite pleh, prebacite hleb na njega, a vrh hleba pospite brašnom. Oštrim nožem isecite krst na vrhu hleba, pazeći da ne sečete do kraja. Pecite 30 minuta, a zatim izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki za hlađenje. Testo za ovaj hleb se ne mora dugo mesiti. Dovoljno je samo da sve dobro sjedinite. Prekomerno mešanje može učiniti da hleb bude tvrd.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NACIZAM U SPLITSKOJ GIMNAZIJI: Profesorka poručila učenicima - Ne volim Srbe