HLEB OD 4 SASTOJAKA: Bez kvasca i mešenja testa, ukusan, mekan hleb koji je savršen za sve prilike

Jovana Vasić

18. 03. 2025. u 07:00

Ovaj hleb je poznat i kao "soda hleb", jer koristi sodu bikarbonu umesto kvasca za rast. Rezultat je divno hrskava kora, a unutrašnjost je meka i vlažna. Idealno je za one koji nemaju puno vremena, ali žele da uživaju u svežem domaćem hlebu bez mnogo truda.

ХЛЕБ ОД 4 САСТОЈАКА: Без квасца и мешења теста, укусан, мекан хлеб који је савршен за све прилике

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g običnog brašna
  • 500 ml mlaćenice 
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U činiji prosejte brašno, dodajte so i sodu bikarbonu i dobro promešajte. Dodajte mlaćenicu i rukama sve sjedinite u testo. Pobrašnite pleh, prebacite hleb na njega, a vrh hleba pospite brašnom. Oštrim nožem isecite krst na vrhu hleba, pazeći da ne sečete do kraja. Pecite 30 minuta, a zatim izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki za hlađenje. Testo za ovaj hleb se ne mora dugo mesiti. Dovoljno je samo da sve dobro sjedinite. Prekomerno mešanje može učiniti da hleb bude tvrd.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE HTEO DA PREĆUTI: Lebron DŽejms se javno obratio Ruskinji