POSNA PITA SA SPANAĆEM: Sočna i slasna, za savršeno jutro
Pitu možete servirati toplu ili hladnu, kao glavno jelo ili prilog. Idealna je za obroke tokom posta jer je hranljiva i ukusna.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Kore za pitu 500 g
- Sveži spanać 500 g
- Crni luk 2 srednja
- Beli luk 3 čena
- Šargarepa 1 veća
- Tofu 300 g (po želji)
- So po ukusu
- Biber po ukusu
- Prašak za pecivo 1 kašičica
- Limunov sok 1 kašika
- Mineralna voda 3-4 kašike
- Biljno ulje 3-4 kašike
- Susam za posipanje
Priprema:
Operite i očistite svež spanać. Ako koristite smrznuti spanać, prethodno ga odmrznite i dobro ocedite višak vode. U velikoj posudi propržite crni luk na malo vode (ili ulja), dok ne postane providan, zatim dodajte beli luk i kratko propržite. Dodajte spanać i narendanu šargarepu (ako koristite) u posudu i kuvajte dok spanać ne uvene i sva tečnost ispari. To će trajati otprilike 5-7 minuta. Dodajte izmrvljen tofu (ako koristite), so, biber i limunov sok po ukusu. Dinstajte još 2-3 minuta, zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U činiji pomešajte mineralnu vodu i biljno ulje (ako koristite) sa praškom za pecivo. Ovim ćete prskati kore da ih omekšate i spojite.
Uzmite prvi list kore i stavite ga na radnu površinu. Lagano poprskajte mešavinom mineralne vode i ulja (ili vode). Stavite drugi list kore preko prvog. Ponovo poprskajte mešavinom. Na drugi list stavite deo fila od spanaća i ravnomerno ga rasporedite. Urolajte kore sa filom po dužini i stavite u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Zagrejte rernu na 180°C. Premažite svaku rolnu sa malo više mešavine mineralne vode i ulja (ili samo vode) i pospite susamom (opciono). Pecite pitu u zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

TRADICIONALNA VRANjANSKA PITA: Samsa sa mileramom od gotovih kora
15. 03. 2025. u 07:00

PITA SA SIROM I ŠUNKOM IZ TIGANjA: Sprema se očas posla, a uživa u svakom zalogaju
14. 03. 2025. u 07:00

FENOMENALNA POSNA SUVA PITA: Desert za svaku priliku
08. 03. 2025. u 12:30Jovana Vasić

SLANA GRIZ PITA SA SIROM: Recept koji ćete praviti iznova i iznova (VIDEO)
26. 02. 2025. u 14:00Jovana Vasić

AMBASADA SRBIJE HITNO REAGOVALA: Skandalozna izjava potpredsednika Vlade Severne Makedonije
AMBASADA Srbije u Skoplju izrazila je danas duboku zabrinutost povodom izjave potpredsednika Vlade Severne Makedonije zaduženog za dobro upravljanje Arbena Fetaija povodom 26. godišnjice agresije NATO-a na SR Jugoslaviju, koja "ne doprinosi izgradnji uzajamnog poštovanja između dve zemlje.
25. 03. 2025. u 19:11

RODITELjI POGINULE DECE FORMIRALI ŽIVI ŠTIT: Ne dozvoljavaju da se tela odnesu na obdukciju
RODITELjI koji su u požaru izgubili svoju decu u diskoteci "Puls" u Kočanima ne dozvoljavaju da se tela nastradalih odnesu na dodatnu obdukciju u Skoplje, tražeći da im se odmah predaju kako bi pripremili sahrane, javlja Plusinfo.
16. 03. 2025. u 19:40

Nevin ležao u zatvoru 46 godina, sada dobija MASNU ODŠTETU - ali štetu ništa neće moći da umanji
ODŠTETA iznosi oko 83 dolara po danu za svaki dan koji je Ivao Hakamada proveo u zatvoru.
25. 03. 2025. u 10:23
Komentari (0)