USKRŠNJI MILIBROD: Sočan i mekan, topi se u ustima
"Milibrod" (poznat i kao mlečni hleb ili mlečni hlebčić) jeste mekani, slatkast hleb bogat mlekom, puterom i jajima.

Foto: Shutterstock
Iako se u srpskoj kuhinji koristi naziv milibrod, u drugim kuhinjama sveta postoje slične verzije ovog peciva koje se nazivaju drugačije.
Sastojci:
- Glatko brašno 500 g
- Mlako mleko 200 ml
- Šećer 80 g
- Jaja 2 komada
- Puter 80 g
- Suvi kvasac 1 kesica
- So prstohvat
- Vanilin šećer 1 kašičica
- Jaje 1 za premazivanje
Priprema:
U manju činiju sipajte mleko, dodajte kašiku šećera i kvasac. Promešajte i ostavite 10 minuta da zapeni. U veću činiju sipajte brašno, šećer, so, vanilu, dodaj jaja i nadošli kvasac. Počnite da mesite. Kada se sastojci povežu, dodajte omekšali puter i mesite dok testo ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta rukom ili 5 minuta mikserom sa spiralnim nastavcima).
Pokrijte testo i ostavite ga na toplom 1–1.5 sat, dok se ne udvostruči. Istresite testo na pobrašnjenu površinu i podelite ga na 3–4 dela. Uvijte rolnice i ispletite u pletenicu, pa je stavite u podmazan kalup za hleb. Pokrijte i ostavite još 30–40 minuta da naraste. Premažite jajetom i, po želji, pospite malo kristal šećera ili vanilin šećera. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Pustite da se hleb prohladi pre sečenja kako bi ostao mekan i vazdušast.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)