USKRŠNJI MILIBROD: Sočan i mekan, topi se u ustima
"Milibrod" (poznat i kao mlečni hleb ili mlečni hlebčić) jeste mekani, slatkast hleb bogat mlekom, puterom i jajima.

Foto: Shutterstock
Iako se u srpskoj kuhinji koristi naziv milibrod, u drugim kuhinjama sveta postoje slične verzije ovog peciva koje se nazivaju drugačije.
Sastojci:
- Glatko brašno 500 g
- Mlako mleko 200 ml
- Šećer 80 g
- Jaja 2 komada
- Puter 80 g
- Suvi kvasac 1 kesica
- So prstohvat
- Vanilin šećer 1 kašičica
- Jaje 1 za premazivanje
Priprema:
U manju činiju sipajte mleko, dodajte kašiku šećera i kvasac. Promešajte i ostavite 10 minuta da zapeni. U veću činiju sipajte brašno, šećer, so, vanilu, dodaj jaja i nadošli kvasac. Počnite da mesite. Kada se sastojci povežu, dodajte omekšali puter i mesite dok testo ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta rukom ili 5 minuta mikserom sa spiralnim nastavcima).
Pokrijte testo i ostavite ga na toplom 1–1.5 sat, dok se ne udvostruči. Istresite testo na pobrašnjenu površinu i podelite ga na 3–4 dela. Uvijte rolnice i ispletite u pletenicu, pa je stavite u podmazan kalup za hleb. Pokrijte i ostavite još 30–40 minuta da naraste. Premažite jajetom i, po želji, pospite malo kristal šećera ili vanilin šećera. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Pustite da se hleb prohladi pre sečenja kako bi ostao mekan i vazdušast.
(superrecepti)
Preporučujemo

DOGOVORENO PRIMIRJE IRANA I IZRAELA: Tramp - Kraj rata; Bombe SAD nisu uništile nuklearna postrojenja? (FOTO/VIDEO)
RAT Izraela i Irana - 11. dan.
23. 06. 2025. u 08:17 >> 00:53

HAMNEI PREVARIO TRAMPA: Amerika gađala prazno nuklearno postrojenje?
VISOKI iranski izvori rekli su Reutersu da je većina visoko obogaćenog uranijuma na lokaciji Fordo uklonjena pre američkog napada.
22. 06. 2025. u 10:37

HAOS U HRVATSKOJ: Zagreb u blokadi, zatvaraju se 3 glavna mosta, a saobraćaj se obustavlja zbog koncerta Tompsona
VEĆ JE počelo fazno obustavljanje saobraćaja u oblasti oko Hipodroma - 11 dana pre koncerta.
24. 06. 2025. u 12:24
Komentari (0)