TURSKI SIMIT: Napravite ovaj hrskavi đevrek brzo i lako

Новости онлине

27. 04. 2025. u 07:00

Tradicionalni turski simit, jedno od najpoznatijih peciva u Turskoj. Simit je hrskav spolja, mekan iznutra i prekriven bogatim slojem prepečenog susama. Simit se obično jede sa turskim čajem, belim sirom, maslinama, paradajzom i krastavcem. Takođe je ukusan uz kajmak i med.

ТУРСКИ СИМИТ: Направите овај хрскави ђеврек брзо и лако

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 250 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za premazivanje:

  • 100 ml vode
  • 3 kašike pekmeza od grožđa (ili meda razblaženog sa malo vode)
  • 150 g susama

Priprema:

U posudu sipajte tolu vodu, dodajte šećer i kvasac, pa ostavite 10 minuta da se aktivira.Dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa mesite dok ne dobije te glatko i elastično testo. Pokrijte testo i ostavite da naraste oko 1 sat, dok ne udvostruči veličinu.

Nadošlo testo podelite na 6–8 jednakih delova. Svaki deo razvaljajte u dugački valjak, pa spojite dva valjka uvijajući ih u oblik pletenice, zatim formirajte krug. Spojeve dobro spojite prstima.

U posebnoj činiji pomešajte vodu i pekmez. U drugu posudu sipajte susam i lagano ga tostirajte u suvom tiganju da dobije lep ukus. Svaki simit prvo umočite u mešavinu pekmeza i vode, a zatim uvaljajte u susam sa svih strana.

Zagrejte rernu na 200°C. Simite poređajte na pleh obložen pek papirom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

(glossy)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL NA ROLAN GAROSU, SRBINA PLJUVALI NAVIJAČI! Miomir Kecmanović zgrožen ponašanjem publike u Parizu