TURSKI SIMIT: Napravite ovaj hrskavi đevrek brzo i lako
Tradicionalni turski simit, jedno od najpoznatijih peciva u Turskoj. Simit je hrskav spolja, mekan iznutra i prekriven bogatim slojem prepečenog susama. Simit se obično jede sa turskim čajem, belim sirom, maslinama, paradajzom i krastavcem. Takođe je ukusan uz kajmak i med.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 250 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Za premazivanje:
- 100 ml vode
- 3 kašike pekmeza od grožđa (ili meda razblaženog sa malo vode)
- 150 g susama
Priprema:
U posudu sipajte tolu vodu, dodajte šećer i kvasac, pa ostavite 10 minuta da se aktivira.Dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa mesite dok ne dobije te glatko i elastično testo. Pokrijte testo i ostavite da naraste oko 1 sat, dok ne udvostruči veličinu.
Nadošlo testo podelite na 6–8 jednakih delova. Svaki deo razvaljajte u dugački valjak, pa spojite dva valjka uvijajući ih u oblik pletenice, zatim formirajte krug. Spojeve dobro spojite prstima.
U posebnoj činiji pomešajte vodu i pekmez. U drugu posudu sipajte susam i lagano ga tostirajte u suvom tiganju da dobije lep ukus. Svaki simit prvo umočite u mešavinu pekmeza i vode, a zatim uvaljajte u susam sa svih strana.
Zagrejte rernu na 200°C. Simite poređajte na pleh obložen pek papirom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KIFLICE SA SIROM OD GOTOVIH KORA: Recept za pecivo idealno za večeru, ili doručak
20. 03. 2025. u 15:00

ZA DORUČAK PROBAJTE NORVEŠKE UŠTIPKE: Prave se munjevitom brzinom, od samo 5 sastojaka
28. 02. 2025. u 07:00Jovana Vasić

HRSKAVI UŠTIPCI SA LUKOM I ŠEĆERCEM: Isprobajte nešto novo, idealni za svaku priliku
27. 02. 2025. u 07:00Jovana Vasić

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

TRAMP ZASPAO I ZAHRKAO NA SAHRANI PAPE? U njega je ušao duh "Uspavanog Džoa" ili to baš i nije tako?
"USPAVANI Donald" na delu ili baš i ne?
27. 04. 2025. u 14:11
Komentari (0)