VAZDUŠASTE I MEKE: Lepinjice sa susamom, savršena zamena za hleb

Новости онлајн

21. 05. 2025. u 07:00

OVE ukusne lepinjice sa susamom su odlične za sendviče.

ВАЗДУШАСТЕ И МЕКЕ: Лепињице са сусамом, савршена замена за хлеб

Foto Printskrin Youtube/Sherpica Recipes

Mogu jesti umesto hleba za ručak.

Sastojci:

* 300 g brašna
* 100 ml toplog mleka
* 100 ml tople vode
* 30 ml ulja
* 1 kesica suvog kvasca
* 1 kašičica soli
* 1 kašičica šećera

Za premazivanje lepinja:

* 1 žumance

* 1 kašika mleka
* po potrebi susam

Priprema:

U vanglicu staviti brašno, dodati suvi kvasac, so i šećer pa promešati. Ubaciti ulje i mešavinu mleka i vode. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz vrlo malo dodavanja brašna umesite testo. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjsklom krpom i ostaviti da se testo duplira.

Odgovarajući pleh prekriti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga rukama u valjkasti oblik i podeliti na šest jednakih delova. Od svakog dela oblikovati lopticu. Loptice testa poređati u pripremljeni pleh, koji se prekrije kuhinjskom krpom i ostaviti 30 minuta da lepinje narastu. Narasle lepinje premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa ih obilno posuti sa susamom. Ponovo ih premazati sa mešavinom žumanceta i mleka, tako vam se susam neće "razleteti" na sve strane kada ih jedete. Staviti lepinje da se peku, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni oko 25 minuta sve dok ne dobiju lepu rumenu boju. Pečene lepinje prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ih u plehu dok se malo ne prohlade, pa ih poslužite.

Prijatno!

(Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub