JUŽNJAČKI RECEPT ZA KISELJENJE KUPUSA: Dva tajna sastojka i prava razmera za najsavršeniji ukus

Tatjana Marković

27. 10. 2023. u 16:00

SEZONA pripremanja hrane za zimu je pri kraju, a nakon paprike i zimnice koja se od nje sprema, na red nam dolazi kiseljenje kupusa.

ЈУЖЊАЧКИ РЕЦЕПТ ЗА КИСЕЉЕЊЕ КУПУСА: Два тајна састојка и права размера за најсавршенији укус

Foto: Shutterstock

Ko želi da čitave zime uživa u ukusnim sarmicama, svadbarskom kupusu i podvarku, vreme je da zasuče rukave, pribavi sastojke i ovih dana obavezno stavi kupus da se kiseli.

Predstavljamo vam stari južnjački recept za kiseljenje kupusa.

Sastojci: 60 kg kupusa, 2 kg soli, ren, cvekla, šećer, biber u zrnu, vinobran.

Priprema: Kupus oprati i očistiti. Koren glavice kupusa izvrteti i okrenuti na gore. Sipati po malo soli u svaku glavicu.

Kada se glavice lepo poređaju, preliti vodom u kojoj je rastvorena preostala so. Da bi rasol bio dobar i lepe boje, treba staviti cveklu, koren rena i oko 1/2 kg šećera i biber u zrnu.

Kupus pritisnuti kamenom da ne pliva po površini i na svakih 7 dana pretakati, i ako je otrebno dodati još soli.

Kada je kupus sasvim dobro kiseo, odliti suvišan rasol, dodati vinobran (zavisno od količine kupusa), pretočiti rasol i ne koristiti ga desetak dana, dok se ne izbistri.

BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA SE ZNA KO JE ŠAMPION: Novo zlato za Damira Mikeca