PRAVI SE ZA 5 MINUTA I NE GOJI: Najstariji i najzdraviji kolač na svetu

Novosti online

02. 03. 2024. u 11:00

RECEPT dolazi iz Grčke i star je 6.000 godina, a kolač rešava zdravstvene probleme i daje neverovatnu snagu.

ПРАВИ СЕ ЗА 5 МИНУТА И НЕ ГОЈИ: Најстарији и најздравији колач на свету

Foto Printskrin Jutjub

Što je zapravo pasteli? Radi se o mešavini dve zdrave namirnice – susama i meda. Nazivaju ga još i pitom od susama i meda.


Koristi i lekovita svojstva pastelija:

Kombinacija ove dve namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcionisanje organizma.

Pasteli će idealno delovati na regulaciju nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju. Daće vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihički rad.

Istraživanja ukazuju da redovno korišćenje pastelija rešava hronični umor, nervozu i depresiju. Kombinacija sjajno đeluje i na hronični stres i to nakon 3 nedelje redovnog korišćenja.

Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidanasa.

Samo jedna ili dve kuglice pastelija pred neki važan događaj, daće vam dugotrajnu i jaku energiju i biti sjajno gorivo za zdravlje celog organizma.

Izvorni recept za pasteli:

Sastojci:


* 300 grama tahinija (pasta od čistog mlevenog susama)
* 300 grama prirodnog meda

 Napomena:  U prodavnicama zdrave hrane možete naći gotovi tahini.

Napravite ga sami ako imate vremena i dobar blender.


Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene semenke sisama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja idu na jednu ili pola šoljice semenki, u zavisnosti koliko gustu smesu želite – najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano popržite semenke na tiganju bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno). Budite oprezni da vam susam ne zagori, jer će postati gorkog ukusa. Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).

Postupak:
 

Pomešajte ove dve namirnice u posudi. Pre stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmešate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.


U toku mešanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lešnika ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smesu, što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka, ali i samog ukusa.

Napravite kuglice, ploču ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice ili pravougaonike u cele semenke susama.

Gotove pastelije poređajte na neki poslužavnik i stavite sve u frižider.

Budite umereni, jer se radi o energetskoj "bombi".

(Super Žena/B 92)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)