NAJMEKŠA, NAJUKUSNIJA I NAJLEPŠA POGAČA SA BELIM LUKOM: Italijani su bogovi testa, a ovo je njihov recept za fokaču
Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači jeste fokača. Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. Aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana zajedno dodacima kao što je luk, masline, čeri paradajz, paprike, ali i sir ili nešto mesno nam pored dekoracije služi i za poboljšanje ukusa.
Tajna dobre fokače leži u izradi dobrog testa. A ko to radi bolje od Italijana? Niko. Da bi fokača ispunila zadovoljavajuće uslove, spolja treba da bude hrskava, a unutra vazdušasta.
Hleb treba da bude što tanji i peče se u okruglim ili pravougaonim tepsijama, poput pogače.
Sastojci:
Za testo:
* 450 g brašna
* kašičica šećera
* svež kvasac pola pakovanja 25 g
* pola kašičice soli
* 50 ml maslinovog ulja
Za prelivanje i ukrašavanje:
* grančica svežeg ruzmarina
* beli luk 2-3 čena
* maslinovo ulje
* krupna morska so
Pripreme:
Kvasac izmrviti u toplu vodu i dodati šećer, ostaviti da odstoji 15 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. U brašno dodati so, potom kvasac, neprestano mešati dok se ne dobije fino mekano testo.
Na kraju dodati maslinovo ulje i nastaviti sa mešanjem. Testo prekriti folijom ili kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji pola sata na sobnoj temeraturi, trebalo bi da se udvostruči.
Nakon toga premesiti testo uz mali dodatak brašna. Staviti testo u nauljen pleh (maslinovo ulje) razvući u tanku pogaču i još jednom ostaviti prekriveno testo da odstoji pola sata, nakon toga vrhovima prstiju napraviti udubljenja u koje možemo staviti masline, čeri, sušeni paradajz.
Peći na umerenoj temperaturi do 200 stepeni oko 15 minuta, naravno u prethodno zagrejanoj rerni.
Naseckati svež ruzmarin (može i suvi, bosiljak, čubar, timijan), beli luk pomešati sa maslinovim uljem, premazati toplu fokaču i posoliti krupnom soli.
Veoma jednostavno, a ukusno.
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
ŠLAG TORTA: Brza i ukusna torta bez pečenja, gotova za 20 minuta
06. 03. 2024. u 15:00
EVO RECEPTA KOJI JE NAJTRAŽENIJI U SRBIJI: Rolovane banane sa čokoladom
05. 03. 2024. u 15:00
KAKO JE RUSKA RAKETA "PREVARILA" NATO U UKRAJINI? Misteriozno nestajala sa radara, general Popov otkrio o čemu je reč
RUSKA raketa koja je misteriozno nestajala sa NATO radara tokom ovonedeljnog napada na Kijev je „modernizovana raketa H-101“, otkriva za Sputnjik zaslužni vojni pilot, general-major ruske armije Vladimir Popov. Prema njegovim rečima, raketa je prevarila NATO jer može privremeno da nestane sa radara.
15. 11. 2024. u 23:36
"TO BI DOVELO DO POČETKA TREĆEG SVETSKOG RATA" Fico dao reč: Do kraja ću se boriti da Ukrajina ne bude član NATO-a
SLOVAČKI premijer Robert Fico će se do kraja odupirati ulasku Ukrajine u NATO, rekao je u intervjuu za kineski CGTN.
15. 11. 2024. u 19:38
ČITULjA KOSTIĆU OD DECE: "Živiš kroz nas - nastavljamo s ponosom"
MIODRAG Kostić, osnivač i predsednik MK Grupe, preminuo je u sredu ujutru.
14. 11. 2024. u 12:46
Komentari (0)