DŽEM OD SLANINE: Pravi delikates koji se lako pravi
Danas ne govorimo o slatkim džemovima, već o nečem što se savršeno uklapa u priču o posluženju koje uključuje hrskavi hleb, sir i orašaste plodove.

Foto: Shutterstock
Reč je od džemu od slanine, a ovaj neobični specijalitet može da se koristi u najraznovrsnijim obrocima i sigurno će biti zvezda svake trepeze.
Sastojci:
- 450 g slanine
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- pola šolje smeđeg šećera
- pola šolje jabukovog sirćeta
- pola šolje vode
- so, biber
Priprema:
Slaninu sitno naseckajte, pa je propržite u tiganju dok se masnoća ne istopi, a ivice postanu hrskave. Kada je gotova prebacite je na tanjir obložen ubrusom da se ocedi. Dve kašike masti koja je ostala u tiganju sačuvajte za kasnije, a ostatak prospite. Vratite tiganj na ringlu, pa u njemu propržite sitno naseckan luk da se zastakli. Dodajte sitno naseckan beli luk, pa pržite još minut. Dodajte začine po ukusu. U posebnu činiju sjedinite šećer, jabukovo sirće i vodu. Prelijte preko luka, ubacite slaninu pa sve kuvajte uz često mešanje dok sva tečnost ne ispari, a vi dobijete sirupastu lepljivu strukturu u tiganju. Kada se prohladi prebacite ga u staklenu teglu i držite u frižideru.
(Stvarukusa/mondo)
Preporučujemo

SLANI MAFINI SA JAJIMA I SLANINOM: Doručak koji ima sve što volite
19. 04. 2024. u 07:00

RIBLjE PLjESKAVICE: Posne i drugačije, zdrav ručak za celu porodicu
18. 04. 2024. u 10:36

DOGOVORENO PRIMIRJE IRANA I IZRAELA: Tramp - Kraj rata; Bombe SAD nisu uništile nuklearna postrojenja? (FOTO/VIDEO)
RAT Izraela i Irana - 11. dan.
23. 06. 2025. u 08:17 >> 00:53

HAMNEI PREVARIO TRAMPA: Amerika gađala prazno nuklearno postrojenje?
VISOKI iranski izvori rekli su Reutersu da je većina visoko obogaćenog uranijuma na lokaciji Fordo uklonjena pre američkog napada.
22. 06. 2025. u 10:37

HAOS U HRVATSKOJ: Zagreb u blokadi, zatvaraju se 3 glavna mosta, a saobraćaj se obustavlja zbog koncerta Tompsona
VEĆ JE počelo fazno obustavljanje saobraćaja u oblasti oko Hipodroma - 11 dana pre koncerta.
24. 06. 2025. u 12:24
Komentari (0)