DŽEM OD SLANINE: Pravi delikates koji se lako pravi
Danas ne govorimo o slatkim džemovima, već o nečem što se savršeno uklapa u priču o posluženju koje uključuje hrskavi hleb, sir i orašaste plodove.

Foto: Shutterstock
Reč je od džemu od slanine, a ovaj neobični specijalitet može da se koristi u najraznovrsnijim obrocima i sigurno će biti zvezda svake trepeze.
Sastojci:
- 450 g slanine
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- pola šolje smeđeg šećera
- pola šolje jabukovog sirćeta
- pola šolje vode
- so, biber
Priprema:
Slaninu sitno naseckajte, pa je propržite u tiganju dok se masnoća ne istopi, a ivice postanu hrskave. Kada je gotova prebacite je na tanjir obložen ubrusom da se ocedi. Dve kašike masti koja je ostala u tiganju sačuvajte za kasnije, a ostatak prospite. Vratite tiganj na ringlu, pa u njemu propržite sitno naseckan luk da se zastakli. Dodajte sitno naseckan beli luk, pa pržite još minut. Dodajte začine po ukusu. U posebnu činiju sjedinite šećer, jabukovo sirće i vodu. Prelijte preko luka, ubacite slaninu pa sve kuvajte uz često mešanje dok sva tečnost ne ispari, a vi dobijete sirupastu lepljivu strukturu u tiganju. Kada se prohladi prebacite ga u staklenu teglu i držite u frižideru.
(Stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

SLANI MAFINI SA JAJIMA I SLANINOM: Doručak koji ima sve što volite
19. 04. 2024. u 07:00

RIBLjE PLjESKAVICE: Posne i drugačije, zdrav ručak za celu porodicu
18. 04. 2024. u 10:36

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)