DA JELO NE ISPADNE NEUKUSNO: Korisni saveti kako da pravilno odmrzavate i pripremate povrće
Izbegnite neke uobičajene greške zbog kojih jelo može da ispadne neukusno, pomoću korisnih saveta.
Foto: Shutterstock
1. Ne treba termički da obrađujete sve smrznuto povrće
Pojedine vrste smrznutog povrća možete da jedete baš takvo kakvo jeste, bez kuvanja, prženja i mikrotalasne. Dovoljno je da ga odmrznete i ubacite u salatu ili smuti. Tu spada povrće poput kelja, spanaća, šargarepe, luka itd.
2. Odmrzavanje smrznutog povrća
Ovaj korak nije uvek neophodan i oduzima vreme. Zavisi od toga šta kuvate/pržite. Smrznuto povrće, bez obzira koje, može da se kuva i kada je u tom agregatnom stanju. Štaviše, odmrzavanje nije poželjno naročito kada je u pitanju zamrznuto začinsko bilje, jer time gubi svojstva, pa je treba da ga dodate direktno u jelo, bez odrmzavanja. Ipak, poželjno je da odmrznete i ocedite tečnost u slučajevima kada želite da izbegnete da jelo postane vodenasto.
3. Odmrzavate u mikrotalasnoj rerni
Odmrzavanje povrća u mikrotalasnoj je odličan način da ga prirpemite kada nemate vremena. Međutim, vodite računa da ne odmrzavate predugo, za početak 60 sekundi pa proverite u kakvom je stanju i produžite ako je potrebno. Može se desiti da zagori, pa su bolje opcije kuvanje na pari, blanširanje, dinstanje ili prženje.
4. Trajanje pripreme
Vreme termičke obrade smrznutog povrća se razlikuje u zavisnosti od vrste povrća. Uvek proverite na pakovanju, ukoliko je kupovno. Za manje komade, tanje ili mekše, vreme pripreme je kraće, poput graška i šargarepe. Međutim, za hranu poput tikvica ili velikih komada povrća, biće vam potrebno malo više vremena. Veće komade povrća ćete svakako termički da obrađujete umesto da ih jedete sirove. Krompir i batat, na primer, obavezno moraju da se skuvaju.
(Stvarukusa/mondo)
Preporučujemo
SAVRŠEN PRILOG: Aromatičan sos od mirođije, gotov za 5 minuta!
08. 06. 2024. u 08:00
ČIZBURGER TESTENINA: Ima isti ukus kao čizburger, svi traže repete
07. 06. 2024. u 16:00
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)