RECEPT ZA SAGANAKI: Grčki specijalitet od kog se stvaraju zazubice
Saganaki je poznati grčki specijalitet, koji se vrlo lako priprema i isto tako lako pojede. Radi se o čuvenom prženom siru, koji se priprema uz samo nekoliko sastojaka. Kako bi oduševili goste, Grci ga često "zapale" uz pomoć njihovog čuvenog pića uzo, ali to je sve po individualnoj želji pripreme.
Sastojci:
- tabla ili velika kocka kačkavalja ili feta sira
- so
- biber
- mirođija
- maslinovo ulje
- brašno
- limun
- med
Priprema:
Ukoliko nemate pravi grčki sir, veoma je bitno da izabrani kačkavalj ili feta budu taman toliko tvrdi da se pri prženju ne raspadnu, ali i malo mekši, da se mogu lepo topiti i razvlačiti pri sečenju.
Sir izvadite iz frižidera i sačekajte malo da se njegova temperatura izjednači sa sobnom.
U dubok tanjir sipajte brašno i pomešajte ga sa malo soli, biberom i mirođijom.
Uvaljajte sir sa sve četiri strane.
U tiganj sipajte maslinovo ulje, dovoljno da prekrije dno.
Zagrejte ulje na srednjoj ili blažoj vatri. Kada se zagreje, ne treba da dimi.
Ubacite sir u tiganj i pržite po dva minuta na obe strane. Tokom prženja treba da se prave oni mehurići od ulja.
Sir treba da dobije zlatnu boju po površini i da se stvori tanka hrskava korica.
Isecite limun na kriške i servirajte uz sir odmah nakon prženja.
Po želji servirajte i med uz sir, za savršen preliv.
Odlično se slaže uz svež paradajz i malo bosiljka.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
SALATA OD LEBLEBIJA I AVOKADA: Gotova za tili čas, a osvežava kao nijedna do sada
23. 07. 2024. u 11:00
JELO OD KOBASICE I PRAZILUKA: Jako je jeftino, skuva se brzo, a ukus je odličan
20. 07. 2024. u 09:00
ILON MASK PODELIO SNIMAK ISTINE: "NATO je bombardovao Beograd kako bi rasparčao Srbiju" (VIDEO)
MILIJARDER Ilon Mask, vlasnik Tesle, "Spejs Iksa", društvene platforme Iks, podelio je na svom profilu govor u kojem Džefri Saks priča o nelegalnom bombardovanju Srbije od strane NATO-a.
12. 11. 2024. u 15:47
"GLAVNA TEMA JE DA LI ĆE MOSKVA BITI GAĐANA" Veliko upozorenje Vučića: Svet se kreće po ivici ambisa!
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle govora na Samitu KOP29 u Azerbejdžanu.
12. 11. 2024. u 12:33
NAJVEĆI JATAK "ZEMUNACA" Ona je bila poslednja linije odbrane klana - u kući krila kilograme kokaina, a onda im presudila
POSLE ubistva Đinđića, ona se predstavljala kao Zorica Vesić i kupila je salaš u mestu Putinci, gde se jedno vreme skrivao vrh zemunskog klana.
13. 11. 2024. u 10:23
Komentari (0)