FUA GRA: Vrhunska pašteta od guščije džigerice
U francuskoj kuhinji ima posebno mesto, a za to je zaslužan puterast, delikatan ukus.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g guščije džigerice,
- 7 g soli
- po prstohvat soli i šećera,
- malo bibera
- krompir
- Za dekoraciju: šareni biber u zrnu, krupna morska so, rukola
Priprema:
Odstranite žile iz džigerice (podeliće se na dva dela) pa je u sredini, sa obe strane, posolite, pobiberite i dodajte joj malo šećera. Ostavite 15 minuta da odstoji.
U keramičku posudu stavite pek-papir, pa preko toga odstojalu džigericu, tako da oba dela stanu unutra. Dobro je ispritiskajte, tako da se obe polovine potpuno sastave, bez prostora između. Neka odstoji jedan sat u frižideru. U dublju šerpu sipajte malo mlake vode, pa u nju ubacite keramičku posudu sa džigericom i ulijte mlaku vodu do vrha.
Pecite otkriveno, u rerni zagrejanoj na 110 stepeni, 50 minuta. Kada otopljena masnoća tek malo pređe iznad džigerice, pokrijte je i izvadite iz rerne.
Keramičku posudu izvadite iz šerpe, a kada se ohladi stavite je u frižider da odstoji četiri dana. Secite je nožem umočenim u vrelu vodu, na tanje šnite, služite uz kuvani krompir i ukrasite sveže mlevenim biberom, rukolom i krupnom morskom solju.
Preporučujemo
DOMAĆA PAŠTETA OD MASLINA: Delikatesan namaz postaće vaša omiljena mazalica
24. 07. 2024. u 12:44
SOČAN NAMAZ OD LOSOSA: Aromatičan i preukusan, a idealan za dane posta
03. 07. 2024. u 10:00
TRAMP DONEO ODLUKU: Povlači ambasadore i diplomate iz okruženja Srbije
ADMINISTRACIJA američkog predsednika Donalda Trampa povlači skoro 30 karijernih diplomata sa ambasadorskih i drugih visokih pozicija u diplomatskim predstavništvima SAD u svetu.
22. 12. 2025. u 10:32
RUSI ĆE NAPASTI EU MNOGO RANIJE: Veliko upozorenje iz Ukrajine, poznata godina i glavna meta
RUSIJA je pomerila svoje planove za direktnu agresiju sa 2030. na 2027. godinu, a Evropa je sve glasnija o riziku od direktnog sukoba, u kojem bi se baltičke države mogle naći pod okupacijom.
20. 12. 2025. u 09:41
"SAD JE TITO ODJEDNOM POBIO JADNE HRVATE..." Vedrana o bivšoj državi: "Sve sam više Jugoslovenka kako vreme odmiče!"
VEDRANA ne bira reči kada govori o vremenu Jugoslavije...
24. 12. 2025. u 09:52
Komentari (0)