FUA GRA: Vrhunska pašteta od guščije džigerice
U francuskoj kuhinji ima posebno mesto, a za to je zaslužan puterast, delikatan ukus.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g guščije džigerice,
- 7 g soli
- po prstohvat soli i šećera,
- malo bibera
- krompir
- Za dekoraciju: šareni biber u zrnu, krupna morska so, rukola
Priprema:
Odstranite žile iz džigerice (podeliće se na dva dela) pa je u sredini, sa obe strane, posolite, pobiberite i dodajte joj malo šećera. Ostavite 15 minuta da odstoji.
U keramičku posudu stavite pek-papir, pa preko toga odstojalu džigericu, tako da oba dela stanu unutra. Dobro je ispritiskajte, tako da se obe polovine potpuno sastave, bez prostora između. Neka odstoji jedan sat u frižideru. U dublju šerpu sipajte malo mlake vode, pa u nju ubacite keramičku posudu sa džigericom i ulijte mlaku vodu do vrha.
Pecite otkriveno, u rerni zagrejanoj na 110 stepeni, 50 minuta. Kada otopljena masnoća tek malo pređe iznad džigerice, pokrijte je i izvadite iz rerne.
Keramičku posudu izvadite iz šerpe, a kada se ohladi stavite je u frižider da odstoji četiri dana. Secite je nožem umočenim u vrelu vodu, na tanje šnite, služite uz kuvani krompir i ukrasite sveže mlevenim biberom, rukolom i krupnom morskom solju.
Preporučujemo

DOMAĆA PAŠTETA OD MASLINA: Delikatesan namaz postaće vaša omiljena mazalica
24. 07. 2024. u 12:44

SOČAN NAMAZ OD LOSOSA: Aromatičan i preukusan, a idealan za dane posta
03. 07. 2024. u 10:00

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
UPRKOS tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
03. 06. 2025. u 13:25
Komentari (0)