PASTITSIO: Grčka lazanja sa makaronama
Grci ovo poznato jelo prave na svoj način i to sa makaronama. Jednako je ukusno, a potrudili su se da poboljšaju i čuveni bešamel sos. Naravno bez grčke fete jelo ne bi moglo da prođe. Grci kada kuvaju bešamel u njega dodaju i žumanca kao i tvrdi sir jer te dve namirnice znatno poboljšavaju ukus. Ali ni makarone ne kuvaju kao i svi. U njih dodaju šne od belanaca kao i fetu. Posle samo poređaju sastojke i gotova je najlepša grčka lazanja.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 3 čena belog luka
- 2 crvena luka
- 1 kg mlevenog mesa
- 3/4 šolje crvenog vina
- 800 g sitnog pelata
- 2 goveđe kocke za supu
- 2 kašike paradajz paste
- 1 kašičica belog šećera
- 1 lovorov list
- 1 kašičica cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
Za grčki bešamel:
- 100 g putera, neslanog
- 3/4 šolje brašna
- 1 litar mleka
- malo muskatnog oraščića
- 1/2 kašičice solipa
- 100 g tvrdog sira
- 2 žumanceta
Još:
- 400 g makarona
- 120 g feta sira
- 2 belanceta
- 75 g tvrdog sira
Priprema:
U tiganju propržite sitno seckan crni i beli luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo. Sipajte vino i kuvajte dok ne ispari - oko 3 minuta. Zatim dodajte paradajz pelat, izmrvljenu kocku supe, paradajz pastu, šećer, cimet i karanfilić. Dobro promešajte i dodajte lovor. Kada proključa smanjite vatru i krčkajte 45 minuta do sat vremena ili dok tečnost ne ispari. Povremeno promešajte. Treba da dobijete gustu smesu. Dobro ohladite na sobnoj temepraturi.
Istopite puter, pa dodajte brašno i mešaje oko minut. Polako sipajte pola količine mleka, malo promešajte, pa sipajte preostalo mleko. Mešajte sve vreme dok se ne zgusne, ali ne sme da bude grudvica. Sklonite sa šporeta i dodajte muskatni oraščić, rendani sir i posolite. Promešajte da se sve sjedini, pa dodajte žumanca. Poklopite i ostavite sa strane.
Skuvajte makarone, pa procedite. Nakon 3 minuta dodajte belanca koja ste prethodno umutili u čvrst šne i izmrvljenu fetu, pa promešajte. Sipajte makarone u tepsiju i poravnajte. Preko sipajte mleveno meso i poravnajte. Zatim prelijte bešamelom (ako se previše zgusnuo, malo ga zagrejte) i poravnajte, pa pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°S dok ne bude gotovo. Ohladite 10 minuta pre serviranja. Prijatno!
(stvar ukusa)
POKROVSK PRED PADOM, RUSKI VOJNICI U CENTRU GRADA: "Situacija je više nego kritična, ubijaju nam ljude"
NAJMANjE 250 ruskih vojnika nalazi se u Pokrovsku, gde učestvuju u uličnim borbama i ubijaju ukrajinske vojnike, posebno operatere dronova, prenosi Ukrajinska pravda pozivajući se na oficire iz dve brigade koje deluju u tom području.
25. 10. 2025. u 19:17
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
"CECIN SINE, ĆUTI I UDARAJ, ZA BOLjE I NISI!" Voditeljka odbrusila Veljku - "Ozbiljan kompleks!"
NAKON što je bokser Veljko Ražnatović pokušao da ismeje performans voditeljke Jovane Jeremić, koji je upriličila tokom proslave njenog rođendana, ona mu je brzo javno uzvratila, u svom stilu.
26. 10. 2025. u 10:48
Komentari (0)