PASTITSIO: Grčka lazanja sa makaronama
Grci ovo poznato jelo prave na svoj način i to sa makaronama. Jednako je ukusno, a potrudili su se da poboljšaju i čuveni bešamel sos. Naravno bez grčke fete jelo ne bi moglo da prođe. Grci kada kuvaju bešamel u njega dodaju i žumanca kao i tvrdi sir jer te dve namirnice znatno poboljšavaju ukus. Ali ni makarone ne kuvaju kao i svi. U njih dodaju šne od belanaca kao i fetu. Posle samo poređaju sastojke i gotova je najlepša grčka lazanja.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 3 čena belog luka
- 2 crvena luka
- 1 kg mlevenog mesa
- 3/4 šolje crvenog vina
- 800 g sitnog pelata
- 2 goveđe kocke za supu
- 2 kašike paradajz paste
- 1 kašičica belog šećera
- 1 lovorov list
- 1 kašičica cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
Za grčki bešamel:
- 100 g putera, neslanog
- 3/4 šolje brašna
- 1 litar mleka
- malo muskatnog oraščića
- 1/2 kašičice solipa
- 100 g tvrdog sira
- 2 žumanceta
Još:
- 400 g makarona
- 120 g feta sira
- 2 belanceta
- 75 g tvrdog sira
Priprema:
U tiganju propržite sitno seckan crni i beli luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo. Sipajte vino i kuvajte dok ne ispari - oko 3 minuta. Zatim dodajte paradajz pelat, izmrvljenu kocku supe, paradajz pastu, šećer, cimet i karanfilić. Dobro promešajte i dodajte lovor. Kada proključa smanjite vatru i krčkajte 45 minuta do sat vremena ili dok tečnost ne ispari. Povremeno promešajte. Treba da dobijete gustu smesu. Dobro ohladite na sobnoj temepraturi.
Istopite puter, pa dodajte brašno i mešaje oko minut. Polako sipajte pola količine mleka, malo promešajte, pa sipajte preostalo mleko. Mešajte sve vreme dok se ne zgusne, ali ne sme da bude grudvica. Sklonite sa šporeta i dodajte muskatni oraščić, rendani sir i posolite. Promešajte da se sve sjedini, pa dodajte žumanca. Poklopite i ostavite sa strane.
Skuvajte makarone, pa procedite. Nakon 3 minuta dodajte belanca koja ste prethodno umutili u čvrst šne i izmrvljenu fetu, pa promešajte. Sipajte makarone u tepsiju i poravnajte. Preko sipajte mleveno meso i poravnajte. Zatim prelijte bešamelom (ako se previše zgusnuo, malo ga zagrejte) i poravnajte, pa pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°S dok ne bude gotovo. Ohladite 10 minuta pre serviranja. Prijatno!
(stvar ukusa)

NAJZGODNIJA HRVATICA PRIZNALA DA JE SRPKINjA: Otkrila zbog čega govori hrvatskim jezikom i zašto je promenila prezime
PEVAČICA i spisateljica Nives Zeljković, poznatija kao Nives Celzijus, po mnogima jedna od najzgodnijih Hrvatica, otkrila je nedavno u jednom intervjuu za domaće medije da je zapravo Srpkinja.
14. 07. 2025. u 12:21

"ON ŽELI DA UZME SVE!" Putin obavestio Trampa da kreće u veliku ofanzivu, dao mu i rok
RUSKI predsednik Vladimir Putin obavestio je američkog predsednika Donalda Trampa da Moskva namerava da pojača vojne operacije na istoku Ukrajine u roku od narednih 60 dana, objavio je portal Aksios 14. jula, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa telefonskim razgovorom dvojice lidera početkom meseca.
14. 07. 2025. u 10:04

POTPUNI ZAOKRET, TRAMP SPREMA AGRESIVNI PLAN: Otkriveno šta će biti njegova "važna objava o Rusiji"
PREDSEDNIK SAD Donald Tramp će danas objaviti novi plan za naoružavanje Ukrajine koji bi trebalo da uključuje ofanzivno oružje, rekla su dva izvora upoznata sa planovima za "Aksios".
14. 07. 2025. u 09:41
Komentari (0)