NAJUKUSNIJI DŽEM OD ŠIPURKA: Najslađa tajna bakine kuhinje

Novosti online

09. 09. 2024. u 07:00

Sladite se i uživajte u najlepšem ukusu i boji domaćeg džema od šipurka.

НАЈУКУСНИЈИ ЏЕМ ОД ШИПУРКА: Најслађа тајна бакине кухиње

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • šipurak (zreli plodovi) 6 kg
  • šećer 5 kg
  • limuntus 1 kesica
  • voda po potrebi

Priprema:

Na svakom plodu šipka nožem odstranite na vrhu crnu glavicu. Šipak operite, stavite u veliku šerpu, vodu nalijte preko šipka za oko dva prsta. Šipurak kuvajte dok dobro ne omekša, oko 2-3 sata. Drvenom varjačom mešajte šipurak dok se kuva, bitno je da se pazi da ne zagori. Vodu pri kuvanju dosipati ako ispari i ako je potrebno.

Omekšali šipak sameljite na vodenici za meso, zatim ga ispasirajte na drvenoj presi koja se stavi na šerpu gde ispod prese izlazi gusta kaša bez koštica. Drvena presa je odstranila sve sitne koštice. Ispasiranu gustu kašu procedite kroz gusto sito kao što je za brašno ili preko gaze. Obavezno stavite rukavice kada ovo radite.

Dodajite toplu vodu u gustu kašu i malo je razredite jer je kaša dosta gusta. Dodajte vodu onoliko koliko želite da vam džem bude gust. Takvo ceđenje kaše od šipka odstraniće sitne iglice koje ima šipak. Postupak ponoviti i drugi put, jer će tako biti baš čista gusta kaša od šipaka i neće više biti iglica u njoj.. 

Kada završite sa pasiranjem dobićete skoro 10 l fine guste kaše. Dodajte oko 5 kg šećera, sve zavisi koliko želite da bude sladak, i jednu kesicu limuntusa. Šerpu sa kašom stavite na vatri da provri, kuvajte i mešajte varjačom neprekidno oko 1 sat. Za to vreme je isparilo oko trećine tečnosti. Izmešajte kašikom masu od šipka sa šećerom i sjedinite, da se otopi šećer dok se bude kuvao. Odmah mešajte masu sa šećerom da se ne bi zalepio za dno šerpe.

Smanjite ringlu ili rernu, sve zavisi gde kuvate džem. Džem kuvajte na laganoj vatri tako 2 č, videćete da se ukuvao tako što je postao gušći i pojaviće se mehurići po celoj površini džema. Šerpu sa gotovim džemom sklonite sa vatre i punite staklene sterilisane tegle. Pune tegle zatvorite hermetičkim poklopcem i okrenite ih naopako. Tegle napunjene džemom stavite u kutije, pokrijte ćebetom da tako stoje do sutra dok se ne ohlade potpuno. Sutradan tegle staviti u špajz ili na neko drugo hladno mesto do upotrebe.

(super recept)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠAMPIONKA JU-ES OPENA O ĐOKOVIĆU: Evo šta je rekla o prijateljstvu sa srpskim teniserom