RECEPT ZA DOMAĆI SIR KOJI JE POSTAN I BEZ LAKTOZE: Ovo je zdrava, veganska alternativa klasičnom siru, a uz to je i preukusan
Za sve ljubitelje sira koji se suočavaju s izazovom posta ili intolerancije na laktozu, biljni sir od indijskih oraha može biti savršeno rešenje. Ovaj sir ne samo da je ukusan, već je i izuzetno kremast i lako se priprema kod kuće.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 šolja indijskih oraha (natopljenih u vodi 4-6 sati ili preko noći)
- 1/4 šolje vode (po potrebi dodajte još kašiku-dve, da se dobije željena tekstura)
- 2 kašike limunovog soka (za osvežavajući ukus)
- 1 kašika nutritivnog kvasca (za sirasti ukus, opcionalno)
- 1 čen belog luka (ili 1/4 kašičice belog luka u prahu)
- So po ukusu (oko 1/2 kašičice, prilagodite po ukusu)
- Prstohvat bibera
- Opcionalno: začinsko bilje po želji (kao što su peršun, vlašac ili bosiljak)
Priprema:
Prvo isperite natopljene indijske orahe i dobro ih procedite. Natapanje pomaže da orašasti plodovi omekšaju, što olakšava njihovo blendiranje u kremastu teksturu.
Stavite orahe u blender ili secka i dodajte vodu, limunov sok, nutritivni kvasac (ako koristite), beli luk, so i biber. Blendirajte sve sastojke na visokoj brzini dok smesa ne postane potpuno glatka i kremasta. Po potrebi, dodajte još malo vode, kašiku po kašiku, kako biste dobili željenu gustinu sira.
Nakon što dobijete glatku smesu, možete dodati sveže začinsko bilje po želji i blago promešati (bez blendiranja) kako bi komadići začina ostali u siru i obogatili ga ukusom.
Ako želite da sir ima čvršću teksturu, smesu stavite u posudu ili kalup obložen papirom za pečenje. Zatim ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata, kako bi se stisnuo i dobio čvrstu konzistenciju.
Poslužite biljni sir kao namaz, kao dodatak jelima ili ga jednostavno mažite na hleb ili krekere. Možete ga čuvati u frižideru do nedelju dana.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

VELIKI PREOKRET U NAJBRUTALNIJEM RATU: Uz pomoć Putina pao glavni grad, Rusija dobija vojnu bazu od neprocenjivog značaja?
DOGODIO se preokret u najbrutalnijem ratu i to zahvaljujući Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije. Naime, sudanske oružane snage zauzele su Kartum izbacivši iz delova sudanskog glavnog grada pobunjenike iz Snaga za brzu podršku. Reč je o važnoj prekretnici u sukobu koji tu afričku zemlju pustoši već dve godine.
31. 03. 2025. u 08:39

AMERIKA SPREMA VELIKI UDAR: Bombarderi "ubice" ciljaju nuklearne elektrane u Iranu (FOTO)
Sjedinjene Države su rasporedile stelt bombardere B-2 Spirit u vojnu bazu Dijego Garsija u Indijskom okeanu, potez koji bi navodno mogao biti povezan sa pripremama za potencijalni napad na iransku nuklearnu infrastrukturu.
29. 03. 2025. u 19:25

TEŠKI TRENUCI: Otkriven uzrok smrti Željka Rutovića
JEDAN je od retkih učesnika filma "Vidimo se u čitulji" koji su preživeli, preminuo je u Italiji.
31. 03. 2025. u 12:59
Komentari (0)