RECEPT ZA DOMAĆI SIR KOJI JE POSTAN I BEZ LAKTOZE: Ovo je zdrava, veganska alternativa klasičnom siru, a uz to je i preukusan

Новости онлине

06. 12. 2024. u 13:00

Za sve ljubitelje sira koji se suočavaju s izazovom posta ili intolerancije na laktozu, biljni sir od indijskih oraha može biti savršeno rešenje. Ovaj sir ne samo da je ukusan, već je i izuzetno kremast i lako se priprema kod kuće.

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ СИР КОЈИ ЈЕ ПОСТАН И БЕЗ ЛАКТОЗЕ: Ово је здрава, веганска алтернатива класичном сиру, а уз то је и преукусан

Foto: Shutterstock

Sastojci:

 
  • 1 šolja indijskih oraha (natopljenih u vodi 4-6 sati ili preko noći)
  • 1/4 šolje vode (po potrebi dodajte još kašiku-dve, da se dobije željena tekstura)
  • 2 kašike limunovog soka (za osvežavajući ukus)
  • 1 kašika nutritivnog kvasca (za sirasti ukus, opcionalno)
  • 1 čen belog luka (ili 1/4 kašičice belog luka u prahu)
  • So po ukusu (oko 1/2 kašičice, prilagodite po ukusu)
  • Prstohvat bibera
  • Opcionalno: začinsko bilje po želji (kao što su peršun, vlašac ili bosiljak)

Priprema:

Prvo isperite natopljene indijske orahe i dobro ih procedite. Natapanje pomaže da orašasti plodovi omekšaju, što olakšava njihovo blendiranje u kremastu teksturu.
Stavite orahe u blender ili secka i dodajte vodu, limunov sok, nutritivni kvasac (ako koristite), beli luk, so i biber. Blendirajte sve sastojke na visokoj brzini dok smesa ne postane potpuno glatka i kremasta. Po potrebi, dodajte još malo vode, kašiku po kašiku, kako biste dobili željenu gustinu sira.
Nakon što dobijete glatku smesu, možete dodati sveže začinsko bilje po želji i blago promešati (bez blendiranja) kako bi komadići začina ostali u siru i obogatili ga ukusom.
Ako želite da sir ima čvršću teksturu, smesu stavite u posudu ili kalup obložen papirom za pečenje. Zatim ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata, kako bi se stisnuo i dobio čvrstu konzistenciju.
Poslužite biljni sir kao namaz, kao dodatak jelima ili ga jednostavno mažite na hleb ili krekere. Možete ga čuvati u frižideru do nedelju dana.

(glossy)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

O NEKADAŠNjEM zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (Brezarić, 1898 - Krašić, 1960) i njegovoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, objavljen je u Republici Hrvatskoj ogroman broj istoriografskih i hagiografskih knjiga, zbornika radova, feljtona, članaka, ali ne i njegov dnevnik u pet knjiga, koji je vodio od 30. maja 1934. do 13. februara 1945. godine.

15. 12. 2024. u 13:55

Komentari (0)

DA LI ĆE NOVAK VIKATI NA ENDIJA: Bivša britanska teniserka o saradnji Đokovića i Marija