SVE O ČESNICI: Kada i kako se priprema, koje vrste postoje i zašto se stavlja novčić?
Pravoslavni vernici Božić slave 7. januara, kada se porodica okuplja oko bogate trpeze i provodi dan u ljubavi i zahvalnosti. Ukoliko govorimo o hrani, česnica je nezaobilazni deo naše tradicije i lomi se za doručak.

Foto Shutterstock
U zavisnosti od kraja Srbije, česnica se priprema ili na Badnji dan ili u rano jutro. Na jugu tradicija nalaže da se česnica lomi 6. januara, tokom večere, dok ukoliko krenemo na zapad, porodica to obavi tokom kasnog doručka ili ranog ručka baš na Božić.
Recept za česnicu takođe se razlikuje, a mi ćemo vam predstaviti onaj iz južne Srbije, za koji je potrebno:
600 g brašna, 1/2 praška za pecivo, 1/4 kašičice sode bikarbone, 2 do 3 kašike ulja i so, po ukusu.

Foto Jutjub/Printskrin
Kao što znate, česnica se priprema bez kvasca, a prvo je potrebno pomešati suve sastojke, a zatim dodati so, ulje i vodu, dok se ne dobije ujednačena smesa. Važno je da budete umešni sa testom i strpljivi, da biste nakon toga tepsiju sa česnicom u kojoj se nalazi novčić stavili na pečenje. Potrebno je pola sata da porumeni, kada je spremna da se iznese na trpezu.
Zanimljivo je da je u Vojvodini česnica slatka, i članovi porodice je probaju tek nakon božićnog ručka. Glavni sastojci su kore i orasi, i izgledom podseća na baklavu, samo čvršće teksture. Sa druge strane, u Novom Pazaru česnica se priprema od brašna i vode, uz propratne običaje.

Foto: Shutterstock
Opšte je poznato da se u česnicu ubacuje novčić, koji simbolizuje blagostanje. Veruje se da onaj u čijem parčetu se zalomi, ima velike šanse za uspešan ostatak godine i povoljne finansije.
No, tu nije kraj priče, jer se, na primer, na jugu naše zemlje, uz novčić traga i za belim lukom, kao simbolom zdravlja, odnosno, zrnom kukuruza, za uspeh na poslu. U zapadnoj Srbiji, pak, neretko se u česnicu ubacuju dva novčića, tako da onaj po manjoj vrednosti donosi novac, a drugi sreću. Za novopazarski kraj, uz paricu karakteristično je i suvo grožđe.
Bez obzira na međusobne razlike, mi vam svima želimo da Božić provedete sa najdražima, i da naglasak bude na zahvalnosti i dobroti.
(danas)
Preporučujemo

SALATA OD KREM SIRA, PRŠUTE I ORAHA: Savršenog ukusa i izgleda, odličan izbor za prazničnu trpezu
27. 12. 2024. u 13:00Novosti online

FENOMENALNA KEKS TORTA: Ukus koji mnogi obožavaju
30. 12. 2024. u 11:00Novosti online

DOMAĆI LIKER OD JAJA: Slatko kremasto piće savršeno za prestojeće praznike
29. 12. 2024. u 15:00Novosti online

MEKANE POSNE LEPINjE: Domaći recept koji će vas oduševiti (VIDEO)
27. 12. 2024. u 07:00Novosti online

DODIK ŽESTOKO UDARIO NA STANIVUKOVIĆA: Dokle ćeš biti poltron najgore vrste?
PREDSEDNIK Milorad Dodik upitao je danas gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića "dokle će biti poltron najgore vrste koji se svakodnevno dodvorava Sarajevu, a optužuje Republiku Srpsku".
21. 08. 2025. u 19:40

"SRAM VAS BILO ZA SVE ŠTO RADITE" Vučić sa prezirom odgovorio Žaklini Tatalović na dobacivanja i upadice
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na upadice i dobacivanja novinarki N1 Žaklini Tatalović.
17. 08. 2025. u 14:28

GLADNI MEDVED NAPRAVIO HAOS: Raskopao grobove na pravoslavnom groblju u potrazi za hranom
NAKON sve češćih slučajeva da medvedi u Crnoj Gori dolaze do naseljenih mesta, gde napadaju pčelinjake i stoku, meštane sela Donji Unač u oblasti Pive iznenadio je medved koji je u potrazi za hranom pokušao da raskopa grobove, javlja Radio-televizija Crne Gore (RTCG).
25. 08. 2025. u 11:24
Komentari (0)