UKUSNE I SOČNE: Ćufte od sardina u paradajz sosu
UKOLIKO imate konzervu sardina napravite ove ćufte u paradajz sosu, biće pravi specijalitet.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za ćufte:
240 g (2 konzerve sardina u ulju)
35 g mrvica hleba
2 jajeta
40 g seckanog luka
1 čen belog luka, sitno narendan
2 kašike seckanog peršuna
morska so i crni biber
Za paradajz sos:
3 čena belog luka, grubo iseckana
1 kašičica slatke španske paprike
1/2 kašičice ljute paprike
450 g paradajz sosa
morska so i crni biber
seckani peršun za ukras
Trik za otvaranje konzerve bez otvarača!
Ako nemate otvarač za konzerve samo uzmite kašiku i pritiskajte njenom ivicom otvor. Možete i da lupate po ivici. Kada se konzerva otvori, podvucite kašiku i ispod poklopca i nastavite da otvarate.

Foto Pixabay free images
Recept za ćufte od sardina u paradajz sosu:
Za ove ćufte ocedite sardine i prebacite ih u činiju, pa varjačom izlomite na male komade. Sipajte mrvice hleba preko sardina, razbijte jaja, dodajte seckani crni luk, rendani beli luk i seckani peršun, zatim začinite morskom solju i crnim biberom i izmešajte sve zajedno. Gnječite dok ne dobijete strukturu poput paste.
Da biste oblikovali ćufte, uzmite kašiku smese i stisnite je u rukama, tako da se sastojci dobro povežu, pa formirajte u obliku loptice za golf. Ako vidite da vam je smesa previše suva dodajte malo umućenog jajeta, ako je previše vlažna dodajte još mrvica hleba.
Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri i sipajte ulje iz konzerve sardina. Posle par minuta dodajte ćufte od sardine, sve u jednom sloju, pržite 8 do 10 minuta, a zatim izvadite iz tiganja i ostavite sa strane.
U istom tiganju na istoj vatri pržite seckani beli luk, neprestano mešajući, posle 30 do 45 sekundi dodati slatku dimljenu papriku i ljutu dimljenu papriku, brzo izmešajte, pa dodajte paradajz sos iz konzerve i začinite morskom solju i crnim biberom. Promešajte i dinstajte nekoliko minuta.
Nakon 5 minuta ubacite ćufte nazad u tiganj, sve u jednom sloju, zatim lagano okrenite svaku, tako da bude potpuno obložena sosom i dinstajte još 2 do 3 minuta ili dok se ćufte ne zagreju. Prebacite paradajz sos u posudu za serviranje, prelijte ćufte i pospite seckanim svežim peršunom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ćufte zapečene sa kačkavaljem.
BONUS VIDEO - RAD NA SEBI JE IGRA Kako poboljšati kvalitet života? Boris Vuku #Ono pravo #ep.2
Preporučujemo

OKREPLjUJE I DUŠU I TELO: Zdrava čorba od povrća i žalfije
25. 01. 2025. u 11:00Novosti online

RECEPT ZA SVETOSAVSKE PERECE: Običaj je da se ovo jelo pravi za Savidan
26. 01. 2025. u 13:00Novosti online

SAVRŠENA IDEJA ZA DANAŠNjI RUČAK: Pohovane šnicle, restovani krompir, čorbica, brzo, lako, a preukusno
26. 01. 2025. u 09:00Novosti online

PUNjENE PEČURKE: Lagano predjelo sa bogatim ukusom
27. 01. 2025. u 11:00Novosti online

"NOVOSTI" SAZNAJU: Nakon Litvanije, još jedna država zabranila prelet srpskog aviona do Moskve
NAKON Litvanije, i letonske vlasti zabranile su prelet srpskog aviona do Moskve u kome je trebalo da bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saznaju "Novosti".
06. 05. 2025. u 18:27

NEBENZJA ODUVAO LAŽNOG VISOKOG PREDSTAVNIKA ŠMITA, PA IZAŠAO IZ SALE: Neću da te slušam, nemaš pravo da govoriš!
U SAVETU bezbednosti Ujedinjenih nacija je u toku redovna polugodišnja sednica o situaciji u BiH na kojoj je ruski ambasador Vasilij Nebenzja izjavio je da Kristijan Šmit nema pravo da govori u ime međunarodne zajednice u Savetu bezbednost, a onda izašao iz sale ne želevši da ga sluša.
06. 05. 2025. u 17:03

OBRT! Bastijan Švajnštajger skinuo burmu, pa poručio: "Bilo je lepo..."
NE STIŠAVAJU se priče o razvodu Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera. Iako se bivša teniska šampionka i nemački fudbalski as godinama predstavljaju kao skladan par, društvene mreže i mediji poslednjih nedelja bruje o navodnoj krizi u braku i razvodu.
04. 05. 2025. u 11:07 >> 11:11
Komentari (0)