RECEPT ZA HUMUS SA PEČENIM PAPRIKAMA: Ideja za nešto posno i slasno

Jovana Vasić

12. 03. 2025. u 16:00

Očekuje vas blagoslatki, malo dimljeni, slani kremasti namaz. Ovaj recept je idealan da ga poslužite sa salatom od svežeg paradajza.

РЕЦЕПТ ЗА ХУМУС СА ПЕЧЕНИМ ПАПРИКАМА: Идеја за нешто посно и сласно

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g pečene crvene paprike, dobro oceđene
  • 450 g oceđenog humusa, i malo rezervne tečnosti
  • 2 kašike tahinija
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ limunovog soka
  • 2 čena belog luka, zgnječen
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice kima
  • ½ kašičice mlevenog korijandera

Priprema:

Za humus su vam potrebne potpuno kuvane leblebije. Možete da koristite one koje su već skuvane i konzervisane, a možete i sami da ih pripremite. Ako želite da namaz bude kremastiji, obavezno ih prekuvajte, a možete i da oljuštite svako zrno, ako vam se baš ne žuri. Obavezno ostavite sa strane i malo vode iz konzerve ili vode u kojoj su leblebije kuvane. Tahini je pasta od semena susama koju možete da kupite gotovu ili takođe sami da napravite tako veoma kratko prepeći susam i dobro ga izblendirati dok ne dobijete kremastu masu.

Pravljenje originalnog humusa je veoma jednostavno. Ocedite leblebije kroz cediljku, ostavite deo tečnosti sa strane i pomešajte sve sastojke u procesoru za hranu. Blendirajte sve oko jedan minut dok namaz ne postane dovoljno gladak, prema vašem ukusu. Kremastost postižete povremenim dodavanjem tečnosti od leblebija.

Potom u mašinu dodajte očišćenje pečene paprike i sve miksajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Ovako spremljeni humus uvek možete da dosolite i dodate maslinovo ulje, nećete ga pokvariti.

Vaš namaz je spreman. Servirajte ga uz prepečen hleb i salatu od paradajza i zeleniš, bacite prstohvat slatke suve mlevene paprike kao dekoraciju i nećete pogrešiti.

(ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TO JE BILA PARTIJA ŠAHA, BEZ TAJNI: Rafael Nadal o rivalstvu sa Rodžerom Federerom (VIDEO)