USKRŠNJA GNEZDA OD TIKVICA: Savršena su za prazničnu trpezu kao zdrav i dekorativan zalogaj

Новости онлине

17. 04. 2025. u 07:00

Kombinacija svežeg povrća, jaja i parmezana daje lagan, ali hranljiv zalogaj koji će oduševiti i odrasle i decu. Ovo je sjajan način da iskoristite povrće i donesete nešto novo i zabavno među tradicionalna uskršnja jela.

УСКРШЊА ГНЕЗДА ОД ТИКВИЦА: Савршена су за празничну трпезу као здрав и декоративан залогај

foto: Printscreen/Youtube/One day One recipe

Sastojci:

  • 1 krompir 
  • 1 velika šargarepa 
  • 1 tikvica 
  • 1 jaje
  • 50 g parmezana (rendanog)
  • Vlašac po ukusu (ili mladi luk)
  • So i biber po ukusu
  • 500 ml pileće čorbe (za dodatni ukus i vlagu prilikom pečenja)
  • Jogurt ili majonez za dekoraciju

Priprema:

Oljuštite krompir i šargarepu, pa ih narendajte na krupno rende. Istu stvar uradite i sa tikvicom (nije potrebno ljuštiti). Posolite narendano povrće, ostavite da stoji 10 minuta, pa ga dobro ocedite od viška tečnosti.

U većoj činiji pomešajte povrće sa jajetom, rendanim parmezanom, sitno seckanim vlašcem, solju i biberom. Uzmite kalup za mafine ili male keramičke činijice, premažite ih blagim slojem ulja i rasporedite smesu, pritiskajući uz ivice da formirate „gnezdo“ s udubljenjem u sredini. Sipajte malo pileće čorbe u svaku formu (samo kašiku-dve), kako bi gnezda ostala sočna tokom pečenja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta, dok ne porumene i postanu čvrsta. Po želji, nakon pečenja, dodajte malo jogurta ili majoneza u sredinu svakog gnezda — poput jajeta u gnezdu.

Ova uskršnja gnezda su idealna kao predjelo, dekorativan prilog ili lagana užina. Lepa, šarena i puna ukusa — baš kao što praznik i zaslužuje.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA ZAPANJENA: Legendarna Jelena Isinbajeva se odrekla Putina, a onda je otkriveno - ovo