KOLIKO DUGO MOGU DA STOJE USKRŠNJA JAJA: Zavisi kako ih čuvate, a jedna stvar na ljusci otkriva da su se pokvarila

Новости онлине

22. 04. 2025. u 08:30

Posle Uskrsa uvek ostane dosta hrane, kao i kuvanih jaja.

КОЛИКО ДУГО МОГУ ДА СТОЈЕ УСКРШЊА ЈАЈА: Зависи како их чувате, а једна ствар на љусци открива да су се покварила

Foto: Shutterstock

Od ostataka možete da napravite ukusna jela, ali posle par dana morate da obratite pažnju da li se nešto pokvarilo. Kuvana jaja su specifična jer se ona brže kvare od svežih, a takođe treba da znate i kako da ih čuvate da bi im produžili rok trajanja. U nastavku teskta pročitajte gde se čuvaju, ali i koliko dugo.

Kako pravilno čuvati kuvana jaja?

Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Kako bi sprečili da se brzo pokvare kuvana jaja čuvajte u frižideru i to 2 sata nakon kuvanja. Još je bolje ako ih čuvate u kartonskoj kutiji ili posudi koja se hermetički zatvara. 

Koliko dugo mogu izdržati kuvana jaja pre nego što se pokvare?

Ako se pravilno čuvaju, kuvana jaja mogu se držati u frižideru otprilike nedelju dana. Ako niste sigurni koliko dugo su bila u frižideru, prvo proverite da li im se na ljusci stvara sluzavi sloj. Ako to primetite, bacite ih.

Boja žumanceta

Ako je žumance kuvanog jajeta zelenkasto-sive boje to ne znači da se pokvarilo. Boja žumanceta varira u zavisnosti od vremena i temperature kuvanja. Kada se jaja dugo kuvaju, žumance postaje bleđe i na kraju poprimi zelenkasto-sivu boju.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TVOJA ŠTITNA JE TVOJ ŠTIT: Besplatni pregledi štitne žlezde uz podršku Fondacije Mozzart