RECEPT ZA KOMPLET LEPINJU: Kako da sami napravite najbolji doručak na svetu
Specijalitet zapadne Srbije, komplet lepinja, našla se nedavno na prvom mestu liste najboljih jela poznatog međunarodnog kulinarskog magazina.

Foto: Shutterstock
Retko ko je išao u ovaj kraj naše zemlje, a da je nije probao. Evo kako da je napravite kod kuće.
Sastojci:
Za 2 lepinje:
- 400 g brašna
- 320 ml mlake vode
- 2 g suvog kvasca
- 30 ml ulja
- 8 g soli
Za nadev 1 lepinje:
- 1-2 jajeta
- 2 kašike starijeg kajmaka
- pretop
Priprema:
U posudu stavite mlaku vodu i kvasac, promešajte, dodajte ulje, brašno i so. Sjedinite špatulom u testo, pokrijte prijanjajućom folijom i krpom i ostavite da testo raste 40 minuta. Vlažnim rukama testo uhvatiti za ivicu, razvlačite ka sebi, pa ga spustite na suprotnu stranu. Ponovite isto sa ostale tri strane testa. Potom ostavite ponovo da narasta 40 minuta. Isti postupak ponovite još dva puta i svaki put testo treba da raste 40 minuta. Pospite ga brašnom i na radnoj površini uz pomoć sekača za testo ili nožem isecite na dva dela. Stavite ih u pleh obložen pek papirom, sekačem lagano pritisnite ivice uz ostatak testa da napravite oblik lepinje. Ostavite da nadođu 40 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-25 minuta. Sutradan lepinjama odsecite vrh malo dublje. U udubljenje stavite kajmak, jaje, izmešajte i rasporediti po unutrašnjosti. Stavite lepinju da se zapeče u rerni visoko do grejača i uključite samo gornji grejač. Dodajti zagrejani pretop i uživajte.
(trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ZDRAV DORUČAK U PAR KORAKA: Ovsene pogačice, sjajan izbor za početak dana
07. 03. 2025. u 07:00Jovana Vasić

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)