JEDNI KAŽU JEDNO, DRUGI DRUGO, A ZNATE LI VI: Da li je dobro peći na maslinovom ulju?

Bojana Jovanović

30. 04. 2025. u 07:00

Jedna od većih zabluda u kulinarstvu je ta da ne bi trebalo pržiti, kuvati ili peći na maslinovom ulju, već da je ispravno koristiti ga samo hladno.

ЈЕДНИ КАЖУ ЈЕДНО, ДРУГИ ДРУГО, А ЗНАТЕ ЛИ ВИ: Да ли је добро пећи на маслиновом уљу?

Foto Shutterstock

Naučno je dokazano da maslinovo ulje dobro podnosi temperature više od 190 stepeni, odnosno ono devičansko i 191 stepen, a ekstra devičansko, visoko kvalitetno ulje niske kiselosti, ne menja svojstva čak do temperature od 207 stepeni. Ovim je zapravo rečeno da maslinovo ulje možemo upotrebljavati bukvalno u svim vrstama termičke obrade. 

Ipak, idealna temperatura prženja hrane je oko 180 stepeni, kada ekstra devičansko maslinovo ulje uopšte neće promeniti hemijski sastav. Radi poređenja, temperature ulja koje se razvijaju u fritezama za prženje iznose između 175 i 190 stepeni. 

Međutim, ako posmatramo sa nutricionističke strane, lekovita svojstva maslinovog ulja najsnažnija su kada se koristi hladno ili lagano zagrejano, zbog očuvanja brojnih činilaca arome i boje, fitonutrijenata i protivupalnih dejstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPREPASTIO RUSIJU: Dejan Stanković je uradio nešto zbog čega i legenda Rusije koja ga voli - traži da Srbina oštro kazne!