MIRIŠU NA CIMET: Slatki đevreci
JEDNOSTAVNO se prave i uz dodatak grčkog jogurta i čokoladnih komadića.

Foto: prt scr / yt / Skinnytaste
Slatki đevreći koji mirišu na cimet, pravi su užitak.
Sastojci:
* ¼ kašičice mlevenog cimeta
* 1 kašika šećera
* 140 g univerzalnog brašna
* 2 kašičice praška za pecivo
* 3/4 kašičice soli
* 240 g grčkog jogurta
* 1 veliko belance ili celo jaje, umućeno
* 1 kašika čokoladnih komadića
Recept za slatke đevreke:
Kako biste napravili ove đevreke, prvo u maloj posudi pomešajte cimet i šećer. Ostavite sa strane. Zagrejte rernu na 190°C. Stavite papir za pečenje na pleh. Ako koristite papir za pečenje, poprskajte ga uljem da se ne bi lepio. U srednjoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so i dobro umutite.
Dodajte jogurt i mešajte viljuškom ili špatulom dok se dobro ne sjedini, izgledaće kao sitne mrvice. Lagano pospite brašnom radnu površinu i izvadite testo iz posude, mesite nekoliko puta, oko 15 okreta (ne bi trebalo da ostavlja testo na ruci kada ga odvajate). Podelite na 4 jednake kuglice.
Ponovo lagano pospite brašnom radnu površinu, a zatim svaku kuglicu razvaljajte u vrpce debljine 1,2 cm, dužine oko 18 cm. Pritisnite vrpcu ravno, lagano premažite jajetom, pospite svaku sa ½ kašičice mešavine cimeta i šećera i odozgo stavite nešto manje od 1 kašičice čoko komadića.
Zašto je korisno da konzumirate cimet?
Cimet je bogat fenolom, moćnim antioksidansom koji je poznat po tome što štiti organizam od infekcija. Ima snažno antiinflamatorno i antigljivično dejstvo. Zbog polifenola koje sadrži pozitivno utiče na smanjivanje šećera u krvi. Jedna kašičica cimeta u prahu je dovoljna za period od 5 dana, a nakon toga treba da se napravi pauza. Sadrži kalcijum, magnzijum, fosfor, kalijum i vitamin A.
Lagano pritisnite čokoladne komadiće u testo, zatim spojite spoljne strane zgnječenog užeta nagore i preklopite preko nadeva. Spojite krajeve da biste formirali đevreke. Premažite vrhove svakog đevreka prelivom od jaja i pospite preostalom mešavinom cimeta i šećera.
Pecite na gornjoj rešetki rerne 25-28 minuta, okrećući ih na pola pečenja. Ostavite da se ohlade najmanje 15 minuta pre sečenja.
Uživajte.
Prijatno!
(StvarUkusa)
Preporučujemo

SA BEŠAMELOM I PEČURKAMA: Vegetarijanski kroketi, nećete prestati da ih jedete
25. 04. 2025. u 11:30

KO BI REKAO DA JE SA PEČURKAMA: Burger bez mesa, sočan i neodoljivog ukusa
26. 04. 2025. u 10:00

KREMAST SA ŠITAKI PEČURKAMA: Bogati potaž, zasitan, da može biti i glavno jelo
27. 04. 2025. u 10:00

"NA STOLU SU RATNI PREDLOZI, BRISEL HOĆE RAT!" Orban se hitno javio iz Kopenhagena
MAĐARSKI premijer Viktor Orban naveo je iz Kopenhagena, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, da je situacija ozbiljna i da se na stolu nalaze, "otvoreni, ratno orijentisani predlozi".
02. 10. 2025. u 08:59

(MAPE) OVAKO ĆE SE KRETATI NEVREME U SRBIJI: Pogledajte iz časa u čas, stižu sneg i kiša (FOTO)
POGLEDAJTE kako će se ledeni oblak kretati nad Srbijom i koje krajeve kad pogađa nevreme. Danas i sutra oblačno sa kišom i hladno, osim na severozapadu Vojvodine gde će se zadržati suvo vreme, najavio je RHMZ.
02. 10. 2025. u 10:47

"ISTINA JE - BILA SAM S NjIM" Milica Pavlović priznala za vezu: "Ne znam što sam to krila"
"KADA volim, dajem se bezuslovno. Tada samo treba da mi verujete, ništa drugo. Samo poverenje nemojte da mi izigrate, sve ostalo može. I ja partneru verujem isto tako i onda nećemo imati problem, ali ako se usudi da mi izigra poverenje, to je kraj, u stanju sam da se okrenem i da se pravim da ga nikada poznavala nisam."
03. 10. 2025. u 21:02
Komentari (0)