MEKANI, MIRISNI I SLOJEVITI: Domaći pužići bez lisnatog testa

Новости онлајн

07. 06. 2025. u 07:00

TESTO se lako mesi, a slojevi sa puterom daju im neodoljivu mekoću i bogat ukus.

МЕКАНИ, МИРИСНИ И СЛОЈЕВИТИ: Домаћи пужићи без лиснатог теста

Foto: Printskrin Youtube/ Domaći Recepti

Ovi pužići možda ne izgledaju kao lisnato testo, ali su neverovatno mekani, slojeviti i tope se u ustima.

Sastojci:

  Za testo: 

* 100 ml mlake vode
* 200 ml mlakog mleka
* 60 g šećera
* 7 g suvog kvasca
* 1 belance
* 90 ml biljnog ulja
* 550–600 g brašna
* 1 kašičica soli

  Za premazivanje između slojeva: 

* 50 g putera
* 50 ml biljnog ulja
* Za premazivanje:

  Za premazivanje: 

* žumance 
* mleko 
* susam

Priprema:

Pomešajte mlaku vodu, mleko, šećer i suvi kvasac pa ostavite 10 minuta da zapeni. Dodajte belance, ulje i promešajte. 

Postepeno dodajte brašno pomešano sa solju i zamesite glatko, mekano testo. Pokrijte testo i ostavite da naraste 60 minuta na toplom mestu.

Rastopite puter i pomešajte ga sa uljem. Podelite naraslo testo na 4–6 jufki, pa razvijajte jednu po jednu u pravougaonik. 

Premažite svaki razvijeni sloj mešavinom putera i ulja. Ređajte slojeve jedan preko drugog, poslednji ne premazujte. Uvijte testo u rolat i secite na pužiće širine oko 2 cm. 

Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih i ostavite još 15–20 minuta da odmore.

Po želji premažite žumancetom ili mlekom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20–25 minuta, dok lepo ne porumene.

Ovi pužići su savršeni kao doručak, užina ili prilog uz jogurt.

Prijatno!

(Super Žena/B 92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA JE CRVENO SLOVO: Jedno - ne zaboravite, u ime Oca, Sina i Svetoga Duha