SLANA MIMOZA TORTA: Kraljica praznične trpeze

Milena Tomasevic

07. 11. 2025. u 19:40

DANAS vam otkrivamo recept za slanu mimoza tortu, laganu, sočnu i idealnu za sve svečane prilike — od rođendana do porodičnih okupljanja.

СЛАНА МИМОЗА ТОРТА: Краљица празничне трпезе

FOTO: Novosti


Sastojci:
  • 1 pakovanje rozen kora
  • 700 gr kisele pavlake
  • 250 gr majoneza
  • 1,5 kašičica soli
  • 3 kašike susama
  • 5 jaja
  • 6 kiselih krastavaca
  • 4 šargarepe
  • 4 krompira
  • 300 gr pica šunke
  • 100 gr kačkavalja

Priprema:

Umutiti kiselu pavlaku, majonez i pola kašičice soli. Ova mešavina služi kao fil za premazivanje kora. Krompir i šargarepu skuvati u slanoj vodi (oko jedne kašičice soli) pola sata od trenutka vrenja. Ohladiti i izrendati. Na poslužavnik staviti prvu ružen koru. Premazati je sa dve kašike fila, pa preko narendati dva krompira.Sledeću koru premazati tankim slojem fila sa donje strane i staviti preko prvog sloja da se lepo zalepi.Na novu koru staviti ponovo fil, pa narendati šargarepu. Posuti susamom. Zatim ide sloj pica šunke, pa opet kora, fil i kuvana jaja narendana na sitno. Naredni sloj mogu biti kiseli krastavci – oni daju svežinu i lep intenzivan ukus. Po želji se može ubaciti još jedan red šunke, pa nova kora i sloj krompira sa susamom. Na kraju staviti osmu, poslednju koru, preko koje se stavi posuđavnik sa teretom (npr. kesa brašna od 1 kg) kako bi se torta sabila i slojevi lepo povezali. Ostaviti da stoji pola sata, zatim premazati ostatkom fila i posuti rendanim kačkavaljem.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVOSTI SAZNAJU: Uhapšena lica povezana sa slučajem ubačeni snajperisti