TURSKI GULAŠ S UMAKOM OD PATLIDŽANA: Omiljeni ručak sultana koji je stalno jeo ukusom sve osvaja, meso se topi u ustima
Sultanov užitak ili Hungar begendi je posebno jelo koje će vas osvojiti već pri prvom zalogaju! Hungar begendi, odnosno gulaš na turski način je jelo koje je u narodu poznato kao sultanov užitak, jer je ukus prosto neodoljiv. Meso je sočno, a povrće mu daje poseban šmek. Služi se uz bešamel sosu i preliv od patlidžana.

Foto: Jutjub/Printskrin/Pametni Recepti
Sastojci:
- 700 g jagnjetine iseckane na kocke
- 400 g iseckanog paradajza na kockice
- 250 ml mesnog bujona
- 1 manja paprika
- 1 luk
- 2-3 češnja belog luka
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 kašičica mlevenog tamijana
- 1 kašičica sušenog origana
- so i biber po želji
- ulje za dinstanje
Umak od patlidžana:
1,5 kg patlidžana
300 ml mleka
45 g narendanog tvrdog sira
3 kašike putera
3 kašike brašna
so i biberpo želji
Priprema turskog gulaša:
Komadiće jagnjetine začinite sa solju i biberom. Luk naseckajte na manje komade, kao i papriku. iseckajte na sitno i beli luk. U velikom loncu s poklopcem zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk dok ne omekša. Dodajte komadiće jagnjetine i propržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana.
Dodajte iseckanu papriku i beli luk, pa kratko prodinstajte. Dodajte koncentrat paradajza, dobro promešajte i prodinstajte sve zajedno oko jedan minut. Dodajte sveže iseckan paradajz, tamijan i origano. Promešajte i kuvajte oko jedan minut, pa sve zajedno polijte s mesnim bujonom.
Kada tečnost uvri, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i pustite da se gulaš kuva oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša. Za to vreme pripremite patlidžan za sos. Ako na raspolaganju imate roštilj, patlidžane s korom stavite na gril i dobro prepecite sa svih strana.
Ako nemate na raspolaganju roštilj, probušite koru patlidžana nožem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko četrdesetak minuta dok ne omekša. Ohladite patlidžan do kraja, isecite ga na pola i izvadite mekanu unutrašnjost. Viljuškom ga pretvorite u pire.
Napravite bešamel sos: rastopite puter na umerenoj temperaturi i dodajte brašno. Mešajte sve zajedno par minuta, a potom počnite postepeno ulivati zagrrejano mleko. Mešajte smesu na vatri nekoliko minuta dok se ne rešite svih eventualnih grudvica, a sos ne počne da se zgrušnjava.
Uklonite bešamel s vatre i umešajte narendani sir. Kad se sir rastopi, sve lagano posolite i pobiberite na kraju dodajte pire od pečenog patlidžana.
(Kurir Stil)

TRAMP ŽESTOKO UDARIO NA EU: Poslao pismo Ursuli fon der Lajen, carine od 30 posto stupaju na snagu 1. avgusta
CARINE od 30 odsto na svu robu koja se iz Meksika ili zemalja Evropske unije uvozi u Sjedinjene Američke Države stupiće na snagu 1. avgusta, saopštio je danas američki predsednik Donald Tramp.
12. 07. 2025. u 14:55

OTKRIVEN UZROK PADA BOINGA SA 260 PUTNIKA: Audio snimak pilota iz kokpita samo produbljuje misteriju
ISTRAŽITELjI su otkrili uznemirujuće detalje u okviru preliminarne istrage pada aviona kompanije Air India, na letu 171, u kojem je u junu stradalo 260 osoba.
12. 07. 2025. u 15:36

SLAVIMO PETROVDAN: Šta se danas ne radi i šta treba umesiti
SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan, praznik koji je posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.
12. 07. 2025. u 07:34
Komentari (0)