SPREMA SE TRADICIONALNO U ALŽIRU: Jerišni pilav - Rešta, sigurno će vam se dopasti

Bojana Jovanović

21. 08. 2024. u 07:00

REŠTA je tradicionalno alžirsko jelo koje se sprema povodom praznika Hašure.

СПРЕМА СЕ ТРАДИЦИОНАЛНО У АЛЖИРУ: Јеришни пилав - Решта, сигурно ће вам се допасти

FOTO: Promo

Prema običaju za ovo jelo se upotrebljava komad mesa od kurbana.

Rešta je specifično jelo za grad Alžir, dok drugi regioni prave kuskus, ful, kokošije meso ili teletinu.

 

Potrebno je:

  • rešta (ili špagete),
  • kašika pročišćenog putera,
  • veća glavica crnog luka,
  • 2 kocke za supu,
  • 1/2 kašičice bibera,
  • štapić cimeta,
  • 300 g leblebija,
  • 4 repe isečene napola,
  • 3 kašike ulja,
  • komadi piletine u zavisnosti od broja osoba,
  • kašika putera,
  • cimet u prahu za dekoraciju

Priprema

Najpre potopite leblebije da odstoje preko noći. U šerpi na srednjoj vatri propržite pročišćeni puter sa seckanim lukom i komadima piletine. Dodajte dve kocke za supu, biber i štapić cimeta, leblebije i oko 1/2 l vode (po potrebi dodajte još) i ostavite da se krčka. Posle 30 minuta dodajte oljuštenu repu, isečenu po dužini.

Nastavite da kuvate, nadgledajući nivo vode. Istovremeno stavite reštu (ili špagete) u posudu, pa dodajte tri kašike ulja, sve izmešajte obema rukama i stavite u aparat za kus-kus. Pokrijte, uključite i kada voda ispari izvadite iz aparata. Navlažite reštu hladnom vodom, pustite da dobro upije tako što ćete podići rezance između prstiju, pa ih vraćati u posudu da ispari voda po drugi put.

Prilikom posluživanja prelijte reštu s malo sosa od kašike rastopljenog putera, ostavite da upije, a zatim je prebacite u odgovarajuću posudu, stavite komade piletine, leblebije i repu.

Pospite cimetom.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite SEPTEMBARSKI LAST MINUTE , popust do 390 eur!