SPREMA SE TRADICIONALNO U ALŽIRU: Jerišni pilav - Rešta, sigurno će vam se dopasti
REŠTA je tradicionalno alžirsko jelo koje se sprema povodom praznika Hašure.
Prema običaju za ovo jelo se upotrebljava komad mesa od kurbana.
Rešta je specifično jelo za grad Alžir, dok drugi regioni prave kuskus, ful, kokošije meso ili teletinu.
Potrebno je:
- rešta (ili špagete),
- kašika pročišćenog putera,
- veća glavica crnog luka,
- 2 kocke za supu,
- 1/2 kašičice bibera,
- štapić cimeta,
- 300 g leblebija,
- 4 repe isečene napola,
- 3 kašike ulja,
- komadi piletine u zavisnosti od broja osoba,
- kašika putera,
- cimet u prahu za dekoraciju
Priprema
Najpre potopite leblebije da odstoje preko noći. U šerpi na srednjoj vatri propržite pročišćeni puter sa seckanim lukom i komadima piletine. Dodajte dve kocke za supu, biber i štapić cimeta, leblebije i oko 1/2 l vode (po potrebi dodajte još) i ostavite da se krčka. Posle 30 minuta dodajte oljuštenu repu, isečenu po dužini.
Nastavite da kuvate, nadgledajući nivo vode. Istovremeno stavite reštu (ili špagete) u posudu, pa dodajte tri kašike ulja, sve izmešajte obema rukama i stavite u aparat za kus-kus. Pokrijte, uključite i kada voda ispari izvadite iz aparata. Navlažite reštu hladnom vodom, pustite da dobro upije tako što ćete podići rezance između prstiju, pa ih vraćati u posudu da ispari voda po drugi put.
Prilikom posluživanja prelijte reštu s malo sosa od kašike rastopljenog putera, ostavite da upije, a zatim je prebacite u odgovarajuću posudu, stavite komade piletine, leblebije i repu.
Pospite cimetom.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
NOVE SVETSKE SILE UKLjUČILE SE U SUKOB U UKRAJINI: "Dve na strani Putina, dve žestoko protiv Rusa"
SUMNjE u podršku SAD Ukrajini u slučaju pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima mučile su sve one kojima je cilj da se Kijev obrani od ruske agresije. Tramp je pobedio i tek treba videti u kom će smeru krenuti njegova politika, ali sva ta dešavanja zasenila su drugi važan odnos u tom, ionako komplikovanom, odnosu.
22. 11. 2024. u 09:14
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
SKANDAL TOKOM POSETE Snimak Makrona: "Oni su totalni kreteni", rekao posle povika da je "Francuska odgovorna za krvoproliće"
"ONI si potpuni kreteni", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron o prelaznom telu i dodao da "nikada nisu smeli da ga smene".
22. 11. 2024. u 13:07 >> 13:17
Komentari (0)