VOJNIČKI PASULJ IZ JNA: Puni snage ceo dan
Svako domaćinstvo ga sprema, a evo kako se pripremao za vojnike u doba stare Jugoslavije...

pasulj
Mera je za litar pasulja, ovako se pripremao po "normativu" JNA...
Sastojci:
- 240 grama pasulja
- 16 grama pšeničnog brašna tip 800
- 20 grama šargarepe
- 30 grama svežeg crvenog luka
- Prstohvat sušene paprike
- Tri manja čena svežeg belog luka
- 30 grama masti ili ulja
- Prstohvat mlevene crvene paprike
- Prstohvat crnog bibera
- Oko 20 grama dodatka jelima
- Dva-tri lista lovora
- So po ukusu
- Kašika seckanog peršuna
Priprema:
Pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini, da se ne bi desilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv. Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da se kvasi 1-3 sata. Zatim ocediti vodu, pa pasulj staviti u lonac, naliti hladnom vodom tako da ga voda prekrije i kuvati 10-15 minuta. Nakon toga ocediti vodu pa naliti vrelu, dodati polovinu sitno seckanog crvenog luka i ostaviti da kuva, uz povremeno dolivanje tople vode.
U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crvenog luka i šargarepu izrezanu na sitnije kockice ili rendanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kad je pasulj upola kuvan, dodati ispržen crveni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list.
Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kad brašno porumeni, isključiti vatru pa odmah dodati sitno seckan beli luk i alevu papriku u prahu i sve dobro izmešati. Kad pasulj omekša dodati dodatak jelima, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje da se zaprška ne zgrudva.
Vojnički pasulj sa zaprškom kuvati na laganoj vatri još 20-30 minuta. Nakon toga, kad je vatra isključena, dodati mleveni biber, sitno seckani peršunov list. Po potrebi dosoliti vojnički pasulj.
(Mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)