RUČAK DANA - ŠKEMBIĆI U SAFTU: Tradicionalni specijalitet sa juga Srbije

Новости онлине

05. 03. 2024. u 10:00

Škembići u saftu su jelo tipično za jug Srbije, a dok ga jedni obožavaju, drugi ne mogu da ga smisle.

РУЧАК ДАНА - ШКЕМБИЋИ У САФТУ: Традиционални специјалитет са југа Србије

Foto: Jutjub/Printskrin/ Jelajelena Petrovic

Ovaj recept jedan je od pravih kafanskih uz koji će i oni koji ne vole škembiće biti pred izazovom da ih probaju.

Sastojci:

  •  1 kg svinjskih ili junećih škembića;
  • 1 veza zeleni;
  • 1 celer;
  • mešavina začina po ukusu; 
  • 4 čena belog luka;
  • 2 lovorova lista;
  • 1/2 kašičice bibera u zrnu;
  • 5 glavica crnog luka;
  • 100 g mesnate suve slanine;
  • 50 g paradajz pirea ili gustog soka;
  • peršunov list;
  • 1 puna kašika masti;
  • 4-5 kašika brašna;
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike.

Priprema:

Škembiće očistiti i oprati, a potom staviti u lonac i naliti vodom. Dodati seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i dva čena belog luka, lovorov list i biber u zrnu. Sve ostaviti da se kuva oko 4 do 5 sati. Kuvane škembiće ohladiti i iseći na šire trake.

U šerpi zagrejati mast, pa dodati sitno seckane 4 glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list. Ubaciti sitno seckanu slaninu, pa sve lepo propržiti oko 4-5 minuta. Zatim sipati 4-5 kašika brašna i neprestano mešati dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodati sitno seckan beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.

Sipati 1,5 l vode i dodati škembiće, pa ih kuvati još 15-20 minuta. Pred kraj kuvanja začiniti i zaljutiti po ukusu. Uz dobro belo vino, prijatno!

(Still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA SE ZNA KO JE ŠAMPION: Novo zlato za Damira Mikeca