RUČAK DANA - ŠKEMBIĆI U SAFTU: Tradicionalni specijalitet sa juga Srbije

Новости онлине

05. 03. 2024. u 10:00

Škembići u saftu su jelo tipično za jug Srbije, a dok ga jedni obožavaju, drugi ne mogu da ga smisle.

РУЧАК ДАНА - ШКЕМБИЋИ У САФТУ: Традиционални специјалитет са југа Србије

Foto: Jutjub/Printskrin/ Jelajelena Petrovic

Ovaj recept jedan je od pravih kafanskih uz koji će i oni koji ne vole škembiće biti pred izazovom da ih probaju.

Sastojci:

  •  1 kg svinjskih ili junećih škembića;
  • 1 veza zeleni;
  • 1 celer;
  • mešavina začina po ukusu; 
  • 4 čena belog luka;
  • 2 lovorova lista;
  • 1/2 kašičice bibera u zrnu;
  • 5 glavica crnog luka;
  • 100 g mesnate suve slanine;
  • 50 g paradajz pirea ili gustog soka;
  • peršunov list;
  • 1 puna kašika masti;
  • 4-5 kašika brašna;
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike.

Priprema:

Škembiće očistiti i oprati, a potom staviti u lonac i naliti vodom. Dodati seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i dva čena belog luka, lovorov list i biber u zrnu. Sve ostaviti da se kuva oko 4 do 5 sati. Kuvane škembiće ohladiti i iseći na šire trake.

U šerpi zagrejati mast, pa dodati sitno seckane 4 glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list. Ubaciti sitno seckanu slaninu, pa sve lepo propržiti oko 4-5 minuta. Zatim sipati 4-5 kašika brašna i neprestano mešati dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodati sitno seckan beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.

Sipati 1,5 l vode i dodati škembiće, pa ih kuvati još 15-20 minuta. Pred kraj kuvanja začiniti i zaljutiti po ukusu. Uz dobro belo vino, prijatno!

(Still)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub