AVGOLEMONO - GRČKA PILEĆA SUPA SA LIMUNOM: Vrhunski ukus, a možete je jesti i kao samostalan obrok
Za danas preporučujemo pileću supu malo drugačiju od one koju su spremale vaše bake i mame. U ovu se dodaje limun. Pored toga, idu i mućena jaja, pa je ukus puniji i supa se može jesti kao lagan obrok.

Foto: Shoutterstock
Sastojci:
- 1,4 kg celog pileta
- 12 šolja vode
- 2 šargarepe
- 2 stabljike celera
- 1 glavica crnog luka
- 2 lovorova lista
- 5 celih zrna bibera
- 2 kašičice soli
- 1/2 šolje orzo testenine
- 3 jaja
- 1 kašičica izrendane limunove kore
- 4-6 kašika isceđenog limunovog soka
- mleveni biber po ukusu
- grančice mirođije (opciono)
Priprema:
U šerpu ubacite piletinu isečenu na 6 komada, vodu, šargarepe izrezane na četvrtine, stabljike celera, lovorove listove, biber u zrnu i so. Najpre zagrejte pileću supu na maksimalnoj temperaturi do ključanja, pa smanjite na srednje nisku temperaturu i kuvajte oko 1-1,5 sat. Procedite pileću supu u drugu šerpu, pa kuvajte dok ne proključa. Dodajte orzo testeninu i kuvajte dok ne omekša.
U činiji umutite jaja i dodajte limunovu koricu i limunov sok, neprekidno muteći. Odvojite dve šolje supe, pa postepeno dodajte u smesu sa jajima i limunom, mešajući čitavo vreme. Mešanjem sprečavate da se umućena jaja zgrušnjavaju. Vratite ovu mešavinu postepeno u lonac sa pilećom supom, pa kuvajte na laganijoj vatri oko 5-10 minuta. Dodajte so i biber po ukusu, a možete pileću supu ukrasiti grančicama mirođije.
Tradicionalno, supa se služi bez pilećeg mesa. Po želji, možete ga vratiti u supu ili služiti sa strane.
(Stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)