AVGOLEMONO - GRČKA PILEĆA SUPA SA LIMUNOM: Vrhunski ukus, a možete je jesti i kao samostalan obrok
Za danas preporučujemo pileću supu malo drugačiju od one koju su spremale vaše bake i mame. U ovu se dodaje limun. Pored toga, idu i mućena jaja, pa je ukus puniji i supa se može jesti kao lagan obrok.
Sastojci:
- 1,4 kg celog pileta
- 12 šolja vode
- 2 šargarepe
- 2 stabljike celera
- 1 glavica crnog luka
- 2 lovorova lista
- 5 celih zrna bibera
- 2 kašičice soli
- 1/2 šolje orzo testenine
- 3 jaja
- 1 kašičica izrendane limunove kore
- 4-6 kašika isceđenog limunovog soka
- mleveni biber po ukusu
- grančice mirođije (opciono)
Priprema:
U šerpu ubacite piletinu isečenu na 6 komada, vodu, šargarepe izrezane na četvrtine, stabljike celera, lovorove listove, biber u zrnu i so. Najpre zagrejte pileću supu na maksimalnoj temperaturi do ključanja, pa smanjite na srednje nisku temperaturu i kuvajte oko 1-1,5 sat. Procedite pileću supu u drugu šerpu, pa kuvajte dok ne proključa. Dodajte orzo testeninu i kuvajte dok ne omekša.
U činiji umutite jaja i dodajte limunovu koricu i limunov sok, neprekidno muteći. Odvojite dve šolje supe, pa postepeno dodajte u smesu sa jajima i limunom, mešajući čitavo vreme. Mešanjem sprečavate da se umućena jaja zgrušnjavaju. Vratite ovu mešavinu postepeno u lonac sa pilećom supom, pa kuvajte na laganijoj vatri oko 5-10 minuta. Dodajte so i biber po ukusu, a možete pileću supu ukrasiti grančicama mirođije.
Tradicionalno, supa se služi bez pilećeg mesa. Po želji, možete ga vratiti u supu ili služiti sa strane.
(Stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH
O NEKADAŠNjEM zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (Brezarić, 1898 - Krašić, 1960) i njegovoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, objavljen je u Republici Hrvatskoj ogroman broj istoriografskih i hagiografskih knjiga, zbornika radova, feljtona, članaka, ali ne i njegov dnevnik u pet knjiga, koji je vodio od 30. maja 1934. do 13. februara 1945. godine.
15. 12. 2024. u 13:55
DA LI JE MOGLO GORE? Evo zašto je pred reprezentacijom Srbije "nemoguća misija" u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo?
Fudbalska reprezentacija Srbije igraće u grupi K sa Engleskom, Albanijom, Letonijom i Andorom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. ali je selekcija "gordi albiona" nešto što će predstavljati najveći problem izabranicima Dragana Stojkovića Piksija. Ne samo zbog kvaliteta, već i zbog nečeg drugog.
14. 12. 2024. u 13:16
"TRAGEDIJA, POČIVAJ U MIRU" Anđušića pogodila vest - našli ga mrtvog: "Nikad ne znate kroz šta ljudi prolaze"
"TRAGEDIJA, počivaj u miru..."
17. 12. 2024. u 18:26
Komentari (0)