TRADICIONALNA GRČKA MUSAKA: Patlidžan i tikvice uz obavezni krompir - Kada jednom probate ovo jelo, uvek ćete ga praviti

Bojana Jovanović

25. 08. 2024. u 07:00

MUSAKA je dobro poznato jelo svima nama i mnogima je bar jednom mesečno obavezni obrok.

ТРАДИЦИОНАЛНА ГРЧКА МУСАКА: Патлиџан и тиквице уз обавезни кромпир - Када једном пробате ово јело, увек ћете га правити

Foto Shutterstock

Ali Grčka musaka je ipak posebna i ostaviće utisak na vas, toliki da ćete i nekoliko dana posle, evocirati sećanja o njoj.

Potrebno je:

- 500 g mlevenog mesa (svinjetina ili govedina ili mešano meso)
- 4 kašike maslinovog ulja
- 4 srednje velika patlidžana
- 4 srednje velike tikvice
- 4 srednje velika krompira
- crni luk, sitno iseckan
- 2 usitnjena čena belog luka
- čaša crvenog vina
- kašičica cimeta
- 1/2 kašičice soli
- bibera po ukusu
- šolja blago koncentrovanog soka od paradajza
- kašičica paradajz pirea
- 1/2 kašičice šećera
- veza peršuna, sitno iseckanog
- 2-3 kašičice izrendanog halumi sira

Za bešamel sos:
- 4 šolje mleka
- 2 kašike putera
- 4 kašike brašna
- 1/2 šolje izrendanog halumi sira
- umućeno jaje
- malo cimeta
- so, biber

Priprema tradicionalne grčke musake

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Narežite patlidžan na tanke kriške i posolite ga. Ostavite da odstoji 15-20 minuta, da bi otpustio vodu. Zatim kriške prebacite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ne solite, već ih neposoljene ubacite u rernu.

Zatim sipajte maslinovo ulje u tiganj i na njemu izdinstajte crni i beli luk. Dodajte mleveno meso, a nakon nekoliko minuta dospite i vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte pa dodajte cimet, biber, so i peršun. Sklonite posudu sa vatre i kada se smesa ohladi prespite je u vatrostalnu posudu, na čije dno ste prethodno poređali krompir. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smesu sa mlevenim meso i ponovite postupak. Na vrhu bi trebalo da bude patlidžan.

Onda napravite bešamel na sledeći način: u manju šerpu stavite puter i, kada se otopi, dodajte brašno. Promešajte dva puta i sipajte mleko. Pustite da prokuva, a zatim dodajte cimet, so, biber, halumi i jaje. Kada je bešamel gotov, sklonite ga sa vatre i njime prelijte patlidžan. Pospite sve izrendanim halumi sirom i pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, 45 minuta ili dok površina ne postane braonkasta.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIGAO NOVI JUSEIN BOLT! Ima 16 godina i upravo je zapanjio ceo svet kako trči na 100 metara (VIDEO)