RECEPT ZA ZDRAV RUČAK: Losos u sosu od šafrana

Novosti online

17. 10. 2024. u 11:14

Mnogi misle da je priprema lososa teška i komplikovana, ali zapravo, njegovo spremanje je vrlo lako i gotovo je posle samo nekoliko minuta.

РЕЦЕПТ ЗА ЗДРАВ РУЧАК: Лосос у сосу од шафрана

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • oko 500 g fileta lososa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 prstohvata soli
  • 2 prstohvata majčine dušice

Za sos od šafrana:

  • 100 g crnog luka ili praziluka
  • 3 čena belog luka
  • 40 g maslinovog ulja (plus 2 kašike)
  • 100 ml belog vina
  • 200 ml vode
  • 10 g brašna
  • 1/2 kajenske papričice (suve ljute)
  • po prstohvat šafrana u prahu i cimeta
  • soli po ukusu

Priprema:

Losos dobro utrljajte solju i maslinovim uljem i stavite u blago podmazanu posudu za pečenje, pa napravite sos. Iseckani crni i beli luk izdinstajte na zagrejanom maslinovom ulju sedam minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte brašno i mešajte na slaboj do umerenoj temperaturi dva minuta. Sipajte vino i vodu u tankom mlazu, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Začinite solju, šafranom i sa malo cimeta i kuvajte još sedam minuta. Losos pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 10 minuta (vreme pečenja zavisi od debljine parčeta ribe i jačine rerne). Kada je sos gotov, prelijte ga preko ribe, pospite majčinom dušicom i dopecite još 10 minuta. 

Servirajte losos dok je topao, sa prilogom po želji.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ALTA BANKA PROSLAVILA SLAVU SVETOG ARHANGELA MIHAILA: Tradicija u cilju očivanja vrednosti