RECEPT ZA ZDRAV RUČAK: Losos u sosu od šafrana
Mnogi misle da je priprema lososa teška i komplikovana, ali zapravo, njegovo spremanje je vrlo lako i gotovo je posle samo nekoliko minuta.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- oko 500 g fileta lososa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 prstohvata soli
- 2 prstohvata majčine dušice
Za sos od šafrana:
- 100 g crnog luka ili praziluka
- 3 čena belog luka
- 40 g maslinovog ulja (plus 2 kašike)
- 100 ml belog vina
- 200 ml vode
- 10 g brašna
- 1/2 kajenske papričice (suve ljute)
- po prstohvat šafrana u prahu i cimeta
- soli po ukusu
Priprema:
Losos dobro utrljajte solju i maslinovim uljem i stavite u blago podmazanu posudu za pečenje, pa napravite sos. Iseckani crni i beli luk izdinstajte na zagrejanom maslinovom ulju sedam minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte brašno i mešajte na slaboj do umerenoj temperaturi dva minuta. Sipajte vino i vodu u tankom mlazu, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Začinite solju, šafranom i sa malo cimeta i kuvajte još sedam minuta. Losos pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 10 minuta (vreme pečenja zavisi od debljine parčeta ribe i jačine rerne). Kada je sos gotov, prelijte ga preko ribe, pospite majčinom dušicom i dopecite još 10 minuta.
Servirajte losos dok je topao, sa prilogom po želji.
Preporučujemo

PREDLOG ZA RUČAK: Sladak kupus iz rerne, obožavaće ga i oni koji ga inače izbegavaju
09. 10. 2024. u 12:00

ROLOVANA ĆURETINA SA SLANINOM I SIROM: Ručak koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim
08. 10. 2024. u 12:39

BUKTI RAT NA ULICAMA EVROPSKOG GRADA: Napadnuta vozila sa decom, odjekuju pucnji i suzavac (VIDEO)
OKO 100 maskiranih napadača koji su mahali metalnim šipkama i Molotovljevim koktelima napali su automobile na auto-putu i sukobili se sa policijom u centralnom francuskom gradu Limožu.
20. 07. 2025. u 10:03

ŠOK PRIZOR NA EVZONIJU: Čovek stigao na granicu u ovo vreme, nema žive duše! Evo kada da krenete put Grčke
LETNjI odmor za mnoge građane Srbije i regiona započinje u beskrajnom redu na graničnom prelazu Evzoni, na ulazu iz Severne Makedonije u Grčku.
20. 07. 2025. u 11:15

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)